(c) Ekaterina Varnava / Instagram
(c) Ekaterina Varnava / Instagram

Ekaterina Varnava (37) getuigt van lef.

Rusland is bepaald geen paradijs voor vrijheid van meningsuiting. Je kunt er worden gearresteerd als je demonstreert tegen, pakweg, de invasie van een buurland…

…of simpelweg omdat je een tas draagt met daarop 'nee tegen oorlog'. Het maakt het des te meer bijzonder dat het Instagram-account van actrice Ekaterina Varnava nog niet op zwart staat. Misschien dat haar populariteit er iets mee te maken heeft: met 7,6 miljoen volgers is ze een grote speler op de Russische socials.

En ze neemt geen blad voor de mond: "Ik schrik enorm van de media en die mensen zeggen dat ze blij zijn met dit alles, met trots commentaar geven op en steun geven aan de lopende gebeurtenissen, die het 'bescherming' en 'bevrijding' noemen. Bevrijding van wat? Mijn vrienden die daar wonen? We zijn overduidelijk in gijzeling genomen door iemands ambities en daar ben je blij om? Ik ben bang voor het gemak waarmee de autoriteiten klaarstaan om relaties met de hele wereld te cancellen zonder een moment aan ons te denken."

Article continues after the ad

Russische sterren die haar bijvallen zijn zangeres Lolita Milyavskaya en Svetlana Loboda. De laatste komt uit Oekraïne, maar is heel populair in Rusland.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in