'Ik kan niet leven met de schaamte.'

Linda Evangelista (56) siert haar eerste cover in jaren. Die van People Magazine. Waarin ze openhartig vertelt over haar ernstig mislukte CoolSculpting-behandeling.

Het model, ooit onderdeel van de Magnificent Seven, ontwikkelde paradoxicale adipose hyperplasie (PAH) na de ingreep. Die moet vetcellen verminderen, maar een zeer zeldzame bijwerking is dat de vetcellen zich juist vermeerderen. Dit komt voor in 0.0051% van de 1.5 miljoen CoolSculpting-procedures wereldwijd. En dus ook bij die van Evangelista.

Article continues after the ad

Als een kluizenaar

"Ik ben voorgoed misvormd," deelde ze in september al, toen ze een rechtszaak van 50 miljoen dollar aanspande tegen het bedrijf dat de behandeling heeft uitgevonden. "Zelfs na twee pijnlijke en onsuccesvolle hersteloperaties. Ik ben, zoals de media het omschrijven, 'onherkenbaar'."

Nu deelt het model voor het eerst foto's van haar lijf sinds de hele nachtmerrie zich voltrok. Ze leeft naar eigen zeggen al vijf jaar als een kluizenaar.

"Ik stond altijd heel graag op de catwalk, tegenwoordig ben ik bang dat ik op straat een bekende tegenkom", zegt ze tegen People. "Ik kan niet zo leven, me verstoppend, me schamend. Dus doe ik nu mijn verhaal."

'Ik herken mezelf niet meer'

In de maanden na haar ingreep, merkte Evangelista dat ze bobbels ontwikkelde. Bij haar kin, op haar dijen, rondom haar borsten. Overal waar ze juist wilde krimpen werd ze dikker, harder en gevoelloos. "De dokter zei dat ik dit niet kon fixen met een dieet of sporten."

Ze liet zich opnieuw opereren, waarna de PAH gewoon weer terugkeerde. "Ik kan mijn armen niet eens meer plat langs mijn lijf houden. Ik kijk maar helemaal niet meer in de spiegel. Ik herken mezelf niet meer."

Voorgoed verdwenen

De rechtszaak doet daar natuurlijk niets aan, maar Evangelista zegt dat ze nu haar verhaal doet om zichzelf terug te vinden. "Waarom doen we ons lijf dit soort dingen aan? Hopelijk kom ik zo een beetje van mijn schaamte af en help ik anderen die ook in mijn situatie zitten."

De Linda Evangelista die je kent uit de nineties, die is er niet meer. "Ik herken mezelf niet meer, noch fysiek, noch mentaal. De oude Linda is voorgoed verdwenen. Maar deze Linda gaat zich niet langer verstoppen."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in