Jeroen en Linda in 2017
Jeroen en Linda in 2017

Het The Voice schandaal zorgde eerder al voor een relatiepauze. En nu? 

De tv-wereld is in rep en roer om het schandaal in The Voice of Holland. De uitzendingen zijn per direct opgeschort vanwege aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik rondom de talentenjacht.

'De aantijgingen zijn zeer ernstig en schokkend en waren niet bekend bij RTL,' zo meldt de zender die in gezamenlijk overleg met producent ITV heeft  besloten dat er onmiddellijk een zorgvuldig, onafhankelijk onderzoek moet komen.

Article continues after the ad

Er is door een oud-kandidaat aangifte gedaan tegen jurylid Ali B, zo melden bronnen van de Telegraaf en RTL Boulevard. Hij erkent de aangifte, maar ontkent vooralsnog alles.

Een andere naam die betrokken is bij het schandaal is Jeroen Rietbergen (50), de partner van Linda de Mol (bij wie Marco Borsato mocht uithuilen, weet je nog wel?). En die kiest voor openheid en een onmiddellijk mea culpa.

Rietbergen, de bandleider van 'The voice of Holland' zegt in een verklaring aan RTL Boulevard over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het talentenprogramma: 

"Op 12 januari jl. ben ik benaderd door de redactie van BOOS van BNNVARA, met de mededeling dat BOOS gaat berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag rondom het programma The voice of Holland", aldus Jeroen.

"Mij is gevraagd om te reageren op diverse anonieme berichten van vrouwen, die er op neerkomen dat ik mij schuldig heb gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag in het kader van een machtspositie die ik binnen The voice of Holland zou hebben."

"Naar aanleiding van deze berichten verklaar ik het volgende:

"Tijdens mijn jarenlange betrokkenheid bij The voice of Holland heb ik contact van seksuele aard gehad met enige bij het programma betrokken vrouwen en seksueel getinte whatsappberichten uitgewisseld.  

Mijn betrokkenheid bij The voice of Holland was als pianist en bandleider. Voor mijn gevoel was er destijds geen sprake van een machtspositie, ik ben in mijn positie ook niet in staat iemand te bevoorrechten in het programma, ik ga uitsluitend over de muziek. De contacten heb ik toen als wederkerig en gelijkwaardig gezien.

Inmiddels ben ik mij er zeer bewust van geworden dat mijn eigen perceptie helemaal niet relevant is, maar veel meer de perceptie van betreffende vrouwen. En dat deze vrouwen dit misschien heel anders beleefd hebben.

'De dingen die ik heb gedaan had ik nooit moeten doen'

Door dit inzicht ben ik gaan beseffen dat mijn gedrag volledig verkeerd is geweest. De dingen die ik heb gedaan had ik nooit moeten doen. Uiteraard ben ik hierdoor ook ten opzichte van mijn gezin en mijn opdrachtgever in de fout gegaan.

Dit alles ben ik mij al een aantal jaren zeer bewust, vanaf het moment dat ik door mijn opdrachtgever streng ben aangesproken op mijn gedrag. Ik heb toen met grote schaamte mijn vrouw op de hoogte gesteld.

'Dat heeft tot gevolg gehad dat onze relatie is beëindigd en wij uit elkaar zijn gegaan'

Dat heeft tot gevolg gehad dat onze relatie is beëindigd en wij uit elkaar zijn gegaan, met veel verdriet voor mijn gezin.

Voor mij was meer dan duidelijk dat mijn gedrag richting een aantal personen ontoelaatbaar was geweest, maar ook dat ik er zonder professionele hulp niet uit zou komen.

Linda met Jeroen en haar kinderen uit een eerdere relatie, Julian en Noa Vahle.  

De therapie die ik daarna lange tijd heb gevolgd heeft tot gevolg gehad dat ik mijn gedrag drastisch en permanent heb kunnen veranderen. Mijn gezin is weer bij elkaar, hoe moeilijk de situatie voor mijn vrouw ook is geweest en nu weer is.

Voor haar kan ik alleen maar grote bewondering en liefde voelen met veel dankbaarheid voor het feit dat zij mij destijds uiteindelijk niet definitief heeft laten vallen.

Bij mijn gezin en mijn werkgever ben ik al eerder diep door het stof gegaan, maar bij deze wil ik aan de betreffende vrouwen mijn oprecht gemeende excuses aanbieden voor dingen die ik nooit had mogen doen.

Omdat ik niet wil dat mijn opdrachtgever als gevolg van mijn gedrag onnodig in verlegenheid zal worden gebracht stop ik direct met mijn werk voor The Voice-programma’s.

Alles spijt mij meer dan ik in deze verklaring kan verwoorden."

Flirterige apps en naaktfoto's

Wat Rietbergen zoal heeft uitgespookt, lees je in het Algemeen Dagblad. Hierbij alvast een fragment: 

'Het ging op een leuke, flirterige toon, eigenlijk zoals dat gaat wanneer je iemand probeert te versieren. Maar volgens mij niet zoals je hoort te appen als je een relatie met iemand hebt. Hij mailde ook naaktfoto’s. Geen zogeheten dickpics, maar wel degelijk foto’s waarop hij geen kleren droeg. En hij belde mij op een avond om af te spreken, waarop ik zei: ‘Ik zie letterlijk nu een televisiereportage van Linda en jou, waarin jullie vertellen zo gelukkig te zijn.’ Toen zei Jeroen: ‘Dat kan allemaal wel zijn, Linda denkt dat we echt iets hebben, maar ik wil jou’.’’

Crisismanagement

Qua crisismanagement is Jeroens aanpak vermoedelijk beter dan botweg alles ontkennen (met prins Andrew als afschrikwekkend voorbeeld). Desalniettemin wensen we Linda veel sterkte en wijsheid toe. 

Foto's (c) Brunopress, RTL4

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in