En hij is een van de weinigen #respect

Het schandaal rond het grensoverschrijdend gedrag van The Voice of Holland ronkt inmiddels al dagen door de showbizz-  en actualiteitenrubrieken.

Zo'n beetje iedereen in de tv-wereld heeft reeds een reactie gegeven, behalve producent John de Mol.

Article continues after the ad

(c) Brunopress

Terwijl die toch bekend staat als micromanager die zich tot in de details met programma's bemoeit en zijn (inmiddels ex)zwager een van de hoofdrolspelers is.

Succesvol, maar ook autoritair

De Mol is beroemd om zijn internationale successen en berucht om zijn verstikkende manier van werken. Hem autoritair noemen is een understatement. En omdat hij zo machtig is, durven maar weinig mensen hem tegen te spreken, uit vrees nooit meer aan het werk te komen.  

Media-ondernemer Erik de Zwart – hij deelt in de nieuwste Nouveau met zijn vrouw Marika hun relatiegeheimen – werkte in twee verschillende periodes voor John de Mol. Eerst als radio-dj en televisiepresentator bij de Tros (1984-1986) en daarna als radiodirecteur van Talpa Radio International tussen 2003 en 2006. Hij durft zich wel met naam en toenaam uit te spreken.

Schelden op de werkvloer

Zo maakte De Zwart mee dat mensen uitgescholden werden. "Een voorbeeld: voor de opnames van The Voice was John in gesprek met kandidaten of regie," zegt De Zwart in het Algemeen Dagblad (dat een zeer lezenswaardig inkijkje geeft). 

"Twee man in de zaal stonden te praten, John ontstak in woede. Ze moesten, zei hij, 'hun kop houden, want ze waren aan het werk'. Terwijl het gewoon twee geluidstechnici waren, die óók aan het werk waren. Van welke planeet kom je dan? Ik heb hem weleens gevraagd: waarom geef je mensen nooit complimenten? Zijn antwoord: dat kost te veel tijd."

Angstcultuur

De Zwart, die De Mol al sinds midden jaren 80 kent, spreekt van 'een angstcultuur'. "Iedereen is bang voor hem. Als John de Mol de werkvloer op loopt, klikt het personeel met de hakken. Bang voor de grote baas."

'Ik was in mijn tijd drukker met het personeel beschermen dan het leiden van een radiotak'

"Ga je er tegenin, dan is het exit voor je. Ik was in mijn tijd drukker met het personeel beschermen dan het leiden van een radiotak. Op het moment dat hij het beter ziet of jou als een bedreiging ziet, dan moet je weg."

'De Mols wil is wet'

Erik spreekt van een 'manipulatieve, intimiderende manier van leidinggeven en sfeer waarin gewerkt wordt'.

(c) Brunopress

"De Mols wil is wet. Natuurlijk, dat mag, omdat hij de eigenaar is. Hij is de baas, hij speelt graag de baas, maar dan moet je niet vreemd opkijken als mensen vertrekken. Hij loopt mensen voor de voeten die daardoor hun werk niet naar behoren kunnen doen. Daardoor wordt fout op fout gemaakt."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in