Na Sheerantown is er nu ook Blanchettville.

Stel, je bent een mateloos succesvolle entertainer met meer geld dan je kunt uitgeven, wat staat er dan nog op je verlanglijstje? Privacy in de eerste plaats. En daarna lekker ruim wonen, geheel in je eigen smaak.

Voor Cate Blanchett (52) was Victoriaans landhuis Highwell House, omgeven door een riante parktuin, niet genoeg. Ze kocht in de Sussex Weald zo'n beetje al het omliggende land, waaronder een boerderij met 40 hectare grond.

Article continues after the ad

Er komt een galerie, atelier én een cirkelvormige meditatieruimte

Er is al een vergunning uitgegeven om het een en ander te slopen en op het terrein een galerie en atelier te laten bouwen, en een cirkelvormige meditatieruimte. Voordeel van zo'n investering is dat ze verzekerd is van het uitzicht, waar ze inmiddels al zo'n vijf jaar van geniet: als eigenaar is ze haar eigen schoonheidscommissie, zeg maar. Ze woont er met haar man Andrew Upton (55) en hun vier kinderen.

Cate is niet de enige met haar eigen nederzetting, ook Ed Sheeran heeft sinds 2012 rond zijn huis in Framlingham, Suffolk zoveel grond en huizen gekocht, dat je het met recht een dorpje kunt noemen. Het omvat vijf huizen, waaronder Wynnes Hall waarin hij zelf woont met zijn gezin. Verder is er een pub, een enorm boomhuis (met kantoor, wonkamer en thuisbioscoop), een indoor zwembad, een buitenkeuken, een garage voor vier auto's, een voetbalveld en een enorme natuurvijver. Hij liet er al 14.000 bomen planten om de natuur (en zijn privacy) een handje te helpen.

Johnny Depp kocht in 2001 een Franse nederzetting in de buurt van Saint Tropez. Plan de la Tour had naast huizen een kerkje, een café, wijngaarden, atelier, sportschool en zelfs een tijdje een eigen boulanger. Hij verkocht het in 2015 voor 26 miljoen dollar.  

Cate, Ed en Johnny doen het alvast beter dan Kim Basinger die in 1988 20 miljoen dollar neertelde voor Braselton in Georgia. Ze wilde er een toeristentrekker van maken met filmstudio's en een filmfestival. "Nu zullen ze hier eindelijk weten wie er de baas is," zei ze na aankoop. Het waren grote woorden: in 1993 verkocht Kim, destijds diep in de schulden, het stadje voor 1 miljoen dollar, om vervolgens de rest van haar geld kwijt te raken in het Bernie Madoff schandaal. Iets met hoogmoed en de val…

Foto's (c) Getty Images. Knight Frank Real Estate

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in