Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Bonnie St. Claire over leven zonder alcohol: 'Ik zit boordevol plannen'

Vier jaar geleden stopte ze van de ene dag op de andere met drinken. Bonnie St. Claire (72) staat al sinds haar 16de op de bühne, had zowel hits als dieptepunten en overwon vier jaar geleden een ernstige alcoholverslaving. Bonnie St. Claire over leven na de drank: ‘Heb energie voor tien, maar mij...

Bonnie St. Claire over leven zonder alcohol: 'Ik zit boordevol plannen'

Vier jaar geleden stopte ze van de ene dag op de andere met drinken.

Bonnie St. Claire (72) staat al sinds haar 16de op de bühne, had zowel hits als dieptepunten en overwon vier jaar geleden een ernstige alcoholverslaving.

"Ik heb mijn leven lang, met een paar tussenpozen, gedronken," zegt ze in Mezza, het weekendmagazine van het AD. "Stoppen is een enorme bevrijding. Als je verslaafd bent aan alcohol, ben je er de hele dag mee bezig. Na vier uur schreeuwt je lichaam om drank. Als ik op reis was, telde ik de uren. Zo lang sta ik bij de douane in de rij, zo lang zit in het vliegtuig, zodat ik wist wanneer ik moest drinken. Als ik ’s nachts geen wijn meer had, liep ik net zo lang rond tot de winkels weer opengingen."

Bonnie in 2010

"Die afhankelijkheid zag ik pas later in. Dat ik stopte, was omdat ik er gewoon ziek van was. Ik was de hele tijd misselijk. Op 1 oktober 2018 was ik zo ziek, dan Anne-Jan de dokter belde om te vragen of-ie langs wilde komen. Die zei, natuurlijk, dat ik moest stoppen. Ik dacht nog: waarom zou ik? Ik ben bijna zeventig, wat maakt het uit? Maar heel gek, toen de dokter wegging, heb ik mijn jus met wijn, dat mixte ik, in de gootsteen weggespoeld. Sinds die dag heb ik niet meer gedronken."