Heel Holland Houdt van André.

André van Duin – hij wordt vandaag 75 jaar – gaf ons Willempie en eeuwige underdog Jan Wijdbeens. Een hele generatie kan zijn uitdrukkingen uit de Dik Voormekaar Show uit het hoofd.

Schouwburgen vol mensen liet hij schateren. Maar hij kan ook ontroeren: veel mensen hielden het niet droog bij zijn 5 mei lezing van vorig jaar.

Hij heeft een prachtige stem en kan heerlijk zingen. En bij kijkcijferhits als Heel Holland Bakt en Denkend aan Holland hoeft hij eigenlijk alleen maar zijn eigen laconieke zelf te zijn, om ons massaal te laten doorkijken.

Article continues after the ad

Misschien is dat wel het geheim van zijn succes: Van Duin is zichzelf. Geen fratsen, geen kapsones. Mild. Loyaal tot op het bot. "Waarom moet je iets veranderen als het goed gaat?" zegt hij in Zin. "Een mens moet een keer tevreden durven zijn. Je moet niet altijd maar meer en groter en beter willen hebben. Ik leef niet arm, maar ik ben ook niet belachelijk rijk. Ik hoef geen duur horloge om mijn arm om mee te pronken. Ik koop mijn kastjes gewoon bij de Ikea." 

André is geboren als Kloot, maar groeide op als een Kyvon

Hij is geboren in Rotterdam als Adrianus Marinus Kloot en kreeg na een naamswijziging van zijn vader de achternaam Kyvon. Enig kind. Rustige jongen, wist op zijn tiende al dat hij homoseksueel was omdat hij naar eigen zeggen ‘alleen maar naar jongens keek, niet naar meisjes’.

Thuis accepteren ze het zonder gedoe. "Toen ik met een vriend thuiskwam en niet met een vriendin, is daar nooit moeilijk over gedaan. Dat hele onderwerp is zelfs nooit ter sprake gekomen. Ze zei alleen ‘Ga lekker zitten’ tegen hem, en ze vroeg: ‘Wil je iets eten?’ Dat was haar manier om te zeggen dat ze het accepteerde, meer was daar in haar ogen niet voor nodig. En zo hoort het natuurlijk ook."

Zijn hobby is met een radio en cassetterecorder sketches van Wim Sonneveld en Snip en Snap opnemen, verknippen en weer monteren, zodat er iets nieuws ontstaat. Dat voert hij dan zelf op, gratis, in bejaardentehuizen en buurtcentra.

Vanaf 1964 krijgt hij via radio- en tv-optredens meer bekendheid. Hij staat in het voorprogramma van The Rolling Stones, die hun eerste internationale optreden in het Kurhaus in Scheveningen geven.

En scoort als typetje met veel energie en een scheve mond, iets waar hij jarenlang uitverkochte zalen mee scoorde.

Het is niet altijd even chic, maar collega's roemen zijn timing en zijn improvisatietalent: hij doet niet grappig, hij ís grappig . "André is de oerkomiek van Nederland," zegt Youp van 't Hek in het AD. "En de grootste allemansvriend van het land. Ik heb een aantal technici in mijn ploeg rondlopen die ook met hem hebben gewerkt en die zijn zonder uitzondering allemaal vol lof over hem. Geloof me, dat is wel eens anders in dit vak."

Later in zijn carrière laat Van Duin serieuzere kanten zien als acteur en overtuigt ook daarmee in het theater in The Sunshine Boys en op tv, in Het geheime dagboek van Hendrik Groen.

En hij is natuurlijk weergaloos (en volledig zichzelf) in de programma's die hij voor Omroep Max maakt. "Met Janny en dat bootje: het is gewoon een half uur, het beweegt en je denkt: god, wat gezellig," zegt hij in de podcast PodBast. "Die gemáákte programma’s, we gaan met z’n allen leuk doen, daar ben ik niet van."

Verdriet heeft hij ook meegemaakt. Zijn man Martin Elferink stierf jong aan botkanker, zelf moest hij worden geopereerd aan darmkanker. Gelukkig keek hij na het doen van zijn behoefte in het toilet. "Toen ik dat plasje bloed zag, dacht ik: hé, dat klopt niet," zegt hij precies een jaar geleden als ambassadeur voor de Darmkankermaand. "Nu is er wel vaker een aambeitje of een adertje dat springt, maar de volgende dag was het weer. Op de derde dag ben ik maar naar de huisarts gegaan." 

En kan Van Duin dus vandaag zijn 75ste verjaardag vieren. Hij kreeg al – hilarisch! - een eigen duin van Radio 10, en er werd een tulp en een rondvaartboot naar hem genoemd. Tussendoor werd hij, niet verjaardagsgerelateerd, uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar 2021. En wordt alom geroemd: hartelijk mens, bescheiden, nuchter, 'een echte Rotterdammer', zoals velen opmerken.

Er is op zijn verjaardag een levensgroot beeld van hem opgedoken op het Rokin.

Omroep Max zendt vanavond om 18:10 TV Monument uit, met tv-chroniqueur Han Peekel. Hierin wordt Van Duin geëerd, waarbij uitgebreid wordt stilgestaan bij de grootse carrière van de komiek. Zijn legendarische typetjes, imitaties en befaamde 4-mei speech zullen de revue passeren. Het is een waardige afsluiting van een kroonverjaardag. Van harte André, en nog vele jaren ❤️ !

Foto's (c) Brunopress, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in