'Mean Baby' is de naam van haar niets ontziende memoires.

Actrice Selma Blair (49) is iemand die niet terugschrikt voor harde waarheden. Ze toont zich al sinds 2018 onverschrokken over haar diagnose Multiple Sclerose die haar dagelijks leven ernstig beïnvloedt. En in haar memoires Mean Baby vertelt ze over haar alcoholverslaving die op haar zevende begon.

"Ik weet niet of ik mijn jeugd zonder alcoholisme zou hebben overleefd," zegt ze in People. "Daarom is het zo'n probleem voor veel mensen. Het is echt een enorme troost, een enorme opluchting, in het begin. Voor mij duurde dat misschien wel enkele jaren, omdat ik er zo jong mee ben begonnen, als manier om alles te kunnen handelen."

Het drinken begon al voor haar zevende, als ze met Pasen kleine slokjes Manischewitz mocht van haar ouders. "Alsof er licht door me heen vloeide en me vulde met de warmte van God." 

Article continues after the ad

Op haar zevende werd ze zoals gezegd voor het eerst dronken, daarna hield ze het bij "snelle slokjes, wanneer mijn onzekerheid of angst de kop op stak. Meestal raakte ik amper aangeschoten. Ik werd een expert alcoholic, goed in het verbergen van mijn geheim."

Als tiener en twintiger escaleerde haar alcoholmisbruik in binge-drinken en nare ervaringen. Ze vertelt meerdere malen verkracht te zijn als ze te dronken was om 'niet doen' te zeggen. Eén keer verliep het gewelddadig: "Ik maakte mezelf klein en hield me stil en wachtte tot het voorbij zou zijn. Ik wou dat ik kon zeggen dat wat me die nacht overkwam afweek van mijn normale leven, maar helaas..."  

Therapie (en alles op papier zetten) hielp haar om te gaan met het trauma en de schaamte. Sinds 2016 staat Selma droog, ze heeft het allemaal opgeschreven voor haar zoon "en voor mensen die proberen het diepste gat te vinden om in te kruipen, tot het rotgevoel afzakt."

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in