Keyl versus Johan Derksen: een goed gesprek.

In de stroom van nare ervaringen rond seksuele intimidatie komt één ding bovendrijven. En dat is dat we de mannen nodig hebben om ongepast gedrag bij te sturen.  

Catherine Keyl sneed het onderwerp aan in de SBS 6-talkshow VI Vandaag, en zei dat  seksueel overschrijdend gedrag door mannen pas minder wordt als mannen elkaar op dat gedrag aanspreken.

Johan Derksen kaartte de misstanden rond The Voice of Holland aan, waarna hij zei dat het 'goed is dat deze aan het daglicht zijn gekomen, omdat het verandering teweeg kan brengen.'

Article continues after the ad

Keyl was het met hem eens. "Ik denk het wel, als je gisteren ook die brief ziet van als die zangeressen die naar buiten zijn gekomen met hun ervaringen."

Tientallen zangeressen, onder wie Claudia de Breij en Hadewych Minis, stuurden deze week een open brief aan de muzieksector waarin zij seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de muziekindustrie aankaarten en suggesties doen om dit aan te pakken.

'Ik denk dat er alleen maar iets verandert als mannen elkaar op dat gedrag aanspreken'

Catherine denkt dat er meer voor nodig is om seksuele intimidatie en seksueel overschrijdend gedrag door mannen te veranderen. "Ik denk dat er alleen maar iets verandert als mannen elkaar op dat gedrag aanspreken. Zolang iedereen het ontzettend macho vindt om veel vrouwen te versieren - ook als je een hoge positie hebt - dan zal het zo blijven. Mannen vinden het toch wel wat hebben als een andere man vrouwen versiert, op wat voor manier dan ook."

Derksen sprak van 'een mannencode' waarin je 'elkaar niet zo snel verraadt'. "Dat is het,"  antwoordde Keyl. "Je kan als man toch gewoon zeggen dat iemand dat niet moet doen? Dat is gewoon iets goeds."

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in