'Twijfel niet aan je vaardigheden en sta jezelf niet in de weg.'

De topvrouwen die onlangs hebben deelgenomen aan de Power Women Summit 'How to Be A Boss:  Dealmakers, Deciders and Disruptors' komen allemaal uit verschillende branches in het bedrijfsleven, de media en management.

Article continues after the ad

En kwamen opmerkelijk genoeg allemaal met hetzelfde advies aan andere vrouwen die hogerop willen: 'Twijfel niet aan je vaardigheden en sta jezelf niet in de weg.' Een Top 3 van hun carrièrelessen.

Geen woorden maar daden

Kim Kelleher van AMC Networks (President, Commercial Revenue & Partnerships, AMC) vindt dat vrouwen niet teveel moeten blijven hangen de theorie: "Als je iets wilt, praat er niet eindeloos over, maar doe het gewoon." Ze put uit eigen ervaring: "Toen ik het aanbod kreeg om hoofdredacteur van Sports Illustrated te worden, had ik heel wat gesprekken met mensen die ik vroeg: 'Kan ik dit wel?' Dat is zo'n onzin, je krijgt zo'n aanbod niet voor niets. Als ik bij vrouwen iets zou willen schrappen, is het wel die eeuwige zelftwijfel. Stap naar voren, neem de verantwoordelijkheid, laat zien wat je kunt."

Wees niet te bescheiden

"Ik heb het geluk dat MGM veel vrouwen in senior functies heeft," zegt Lori Silfen (EVP & Head of Music, MGM) die vindt dat zo'n bedrijfscultuur het ook andere vrouwen makkelijker maakt. "Als je vastberaden bent, gaat het echt wel gebeuren, maar je moet uitblinken en jezelf laten zien. Kansen komen niet vanzelf naar je toe, gemakzucht helpt niet. En je moet je ego een beetje koesteren. Vrouwen kunnen zichzelf ontzettend in de weg staan met hun bescheidenheid."

Blijf nieuwsgierig

Focus is belangrijk, maar niet zaligmakend. "Als je een doel voor ogen hebt, moet je accepteren dat het pad daar naartoe meestal kronkelt en slingert," zegt Jo Lambert (Head of Consumer, Verizon Media). "De beste les die je leert is dat de meeste carrières niet lineair zijn." Ze moedigt vrouwen aan nieuwsgierig te blijven en open te staan voor banen die misschien niet perfect zijn, maar je toch weer iets nieuws kunnen leren. "Dat is niet alleen goed voor je netwerk, maar ook voor je ontwikkeling. Hoe meer je doet, hoe meer vaardigheden je te bieden hebt."

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in