'Ik kan soms wel een week eten van de kliekjes in mijn koelkast.'

Carola Schouten (44, Christenunie) is de nieuwe minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en een powervrouw die al jong te maken kreeg met grote verantwoordelijkheid.

Op haar negende moest ze na de dood van haar vader bijspringen op de boerderij

Schouten groeide op in het Land van Altena, een reformatorische streek die niet bekend staat om de buitengewoon progressieve rol van de vrouw. Na het overlijden van haar vader in 1985 – hij viel in een landbouwmachine en overleed - runde Carola, destijds negen jaar, de melkveeboerderij van de familie met haar moeder en haar twee zussen. Haar moeder verkocht de boerderij toen Schouten veertien was.

Article continues after the ad

"De dood van mijn vader heeft me natuurlijk gevormd," zegt Schouten in Mezza van het AD. "Al is het lastig te zeggen hoe. Mijn kindertijd was direct voorbij. Ik moest meteen volwassen zijn. De boerderij moest door. Wat ik vooral van die periode geleerd heb, denk ik nu, is dat je de tijd die je is gegund op aarde serieus moet nemen. Daar moet je goed mee omgaan. Dat je goed moet zijn voor de mensen om je heen, want die zijn het belangrijkste."

Ze was zwanger en ze had niets: niets: geen partner, geen diploma, geen werk en ze woonde nog in een studentenhuis

Dat ze wel vaker van de verwachtingen van haar omgeving afweek, blijkt uit het feit dat ze op haar 23ste tijdens een studieperiode in Tel Aviv zwanger raakte na een passionele nacht met een man met wie ze geen relatie had. Terug in Nederland had ze niets: geen partner, geen diploma, geen werk en ze woonde nog in een studentenhuis.

Zoon Thomas heeft ze in haar eentje grootgebracht; de wekker ging om zes uur zodat ze hem zelf naar het kinderdagverblijf kon brengen. Ze werkte op het Binnenhof en studeerde bedrijfskunde in Rotterdam; haar scriptie schreef ze 's avonds als haar zoon sliep.

"Ik heb wel geleerd van die periode na mijn zwangerschap dat het een illusie is te denken dat je alles onder controle hebt. Er zullen altijd dingen zijn in je leven die anders lopen dan gedacht. Het is de kunst van het leven om met tegenslagen om te gaan. Uiteindelijk vind je wel weer een weg. Toen ik Thomas kreeg, was het echt niet makkelijk. Ik was alleen, studeerde nog, moest nadenken hoe ik aan geld kwam, aan een huis. Dat was zwaar. Maar uiteindelijk lukt het toch. En dat geeft je kracht."

Kortom, een bikkel van jewelste. Schouten was onder andere beleidsmedewerker tot ze in 2011 in de Tweede Kamer kwam. Tussen 2017 en 2022 was ze  minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en tevens viceminister-president van het kabinet-Rutte III. En nu dus minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. 

Over haar nieuwe baan

‘Graag wil ik werken aan een samenleving waarin mensen tot hun recht komen. Waarin we armoedekansen verkleinen en arbeidsmarktkansen vergroten, voor iedereen. Want ieder mens heeft iets toe te voegen en is daarmee waardevol. Net zo waardevol is een welverdiende oudedagsvoorziening. Hiervoor ga ik mij inzetten.’

Ontspanning

Carola's werkdagen eindigen vaak pas om tien, elf uur 's avonds, waarna ze graag in slaap valt voor Netflix. Als ze tijd heeft, kookt ze graag en ze is handig met restjes. Eten weggooien zit gewoon niet in mijn systeem," zegt ze in de Volkskrant. "Ik kan soms wel een week eten van de kliekjes in mijn koelkast – allemaal goed voedsel, niets mis mee."

Foto's (c) Getty Images, ANP 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in