'Ik vond mezelf er zó raar uitzien.'

Actrice en schrijfster Carin Crutzen (61, samen met acteur Nico de Vries, twee zonen) ken je van haar werk in het theater en van series als De Brug, Pleidooi en Oud Geld. Momenteel staat ze in het theater met de voorstelling Gif en zit ze lekker in haar vel.

"Ik vond het wel een ding, 60 worden," zegt ze in Vrouw. "Vroeger was je dan echt stokoud. Maar achteraf gezien had ik meer moeite met 50. Toen was ik nog zo’n stampvoeter. Zo van: hoezo ben ik oud? Ik moet nog dit en ik wil nog dat! Het was de periode dat de kinderen nog thuis woonden en ik druk was met mijn werk en mantelzorgen voor m’n ouders."

"En dan kom je ook nog eens in de overgang en spelen je hormonen op. Je kunt niet meer zwanger worden; die overgang van nutteloos zijn voor de biologie speelt onbewust toch een rol. Daarom vind ik deze levensfase veel fijner. Ja, je krijgt kwaaltjes en bent wat sneller moe, maar ik voel me ook veel evenwichtiger, heb meer rust en ben meer in balans. En dat het verval een beetje intreedt… Ach, dat hoort erbij, haha!"

Article continues after the ad

Over prikjes en spuitjes: "Als eind-veertiger was ik daar wel nieuwsgierig naar. Ik heb toen een beetje Botox geprobeerd en injecties met hyaluronzuur, maar ik vond mezelf er zó raar uitzien! Het voelde ook gek dat ik minder mimiek had in mijn gezicht; daarvoor ben ik geen actrice geworden."

"Iedereen moet dat natuurlijk voor zichzelf weten. Ik heb geen oordeel over anderen die het wel doen, maar voor mij voegt het niets toe. Je blijft toch een oudere vrouw die iets gedaan heeft om jonger te lijken, het is niet dat mensen je weer aanzien voor 40. En to grow old gracefully heeft ook wel wat."

Foto (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in