Brooke Shields in 1981, toen ze nog trainde 'omdat het moest'
Brooke Shields in 1981, toen ze nog trainde 'omdat het moest'

Je kunt thuis met haar meetrainen via Instagram en dat is de moeite waard!  

Actrice Brooke Shields (55) heeft een essay geschreven over wat lichaamsbeweging voor haar als vijftiger doet, zowel mentaal als fysiek. "Ik heb in mijn leven nog nooit gemediteerd," zegt Brooke. "Ik ben iemand die zegt: 'Ik heb het te druk om te mediteren!' Maar toen de lockdown begin, heb ik mezelf wat al te veel verwend."

"Ik zei tegen mezelf: ik kan toch niet naar de sportschool, dus laat die work-out maar zitten. Ik eet die quesadilla en dat roomijs en ik neem er een paar cocktails bij. Het werd al snel een gewoonte om laat naar bed te gaan en laat op te staan. Iedereen bij mij thuis zei: je moet hier greep op krijgen, want als jij al nerveus wordt, hebben wij helemaal geen schijn van kans."

Article continues after the ad

Brooke tekende in voor een geleide meditatie per livestream van Deepak Chopra. "Mijn gezin moest erom lachen: 'O, nou wordt mam opeens helemaal zen.' Een van de vragen die Chopra vroeg was: 'Wat wil je voor jezelf, voor het leven en voor de wereld?' En ik dacht: ik wil me niet steeds zo bang voelen. Want altijd als ik uit de bocht vlieg, komt dat voort uit angst – angst voor het onbekende en dat werkt verlammend. Die meditatie duurde drie kwartier, het voelde als tien minuten."

"Daarvoor had ik lichaamsbeweging nooit gezien als iets spiritueels, als iets waarmee je je lichaam en ziel eert," zegt Brooke. "Trainen is voor mij nooit zen geweest. Niets van de lichaamsbeweging in mijn leven is voortgekomen uit liefde voor sporten en het gaf me ook nooit een vredig gevoel. Toen ik jonger was, kwam het uitsluitend voort uit mijn ego: 'Als je deze campagne wilt, moet je fit zijn. Als je in deze Broadwayshow wilt staan, moet je zó fit zijn, om per dag zóveel te kunnen dansen. Alles diende een doel."

Brooke in The Addams Family

"Vanaf de dag dat ik in 1994 in Grease stapte, was ik een machine. Daarna kwamen de blessures en raakte ik achterop. Maar de show must go on en als de adrenaline eenmaal toeslaat, voel je niets meer – je neemt een Advil in de pauze. Acht shows per week, geen bescherming, geen rust. Ik heb mijn lichaam zo lang zo gesloopt dat het veel ouder is dan mijn chronologische leeftijd. Ik heb er een halve kunstknie aan overgehouden en daar heb ik veel van geleerd."

"Sindsdien ben ik dankbaar dat ik zelfs maar in staat ben om te kunnen sporten. Ik heb een trainer die zegt: 'Als je thuis zit, moet je creatief zijn. Je kunt je biceps ook trainen met blikjes tomaten.' Ik heb van die elastische banden en als ik daar tien minuten squats mee door of zijwaarts mee stap, breekt het zweet me uit. Met vriendinnen sport ik samen via Zoom, de kameraderie is zo bemoedigend en inspirerend. Het is zoveel spiritueler dan domweg zweten, als je het echt voor jezelf doet."

"Social media is een openbaring voor me. Voorheen was ik iemand die aan mijn dochter moest vragen: 'Rowan, hoe zet ik Snapchat aan?' maar door work-outs op Instagram te doen, krijg ik zoveel bemoedigende reacties dat ik het leuk begin te vinden. Het is voor het eerst dat ik me niet egomaan of iets te blij met mezelf voel, zo van 'Kijk mij eens goed bezig zijn'. Er zit authenticiteit in laten zien dat het mij ook niet altijd meevalt."

Je kunt regelmatig met Brooke meetrainen, handig nu de sportscholen weer even dicht zijn.

"Mensen van mijn leeftijd kunnen op een gegeven moment worden weggestreept. Je hebt goede jaren gehad, je hebt je gezin, je had een carrière, nu kunt je wel opkrassen. Maar ik voel me als vijftiger fitter dan ooit tevoren. We kunnen elkaar inspireren om iets te doen dat binnen onze macht ligt om ons beter te voelen. We kunnen elkaar steunen en ik ga nergens heen."

Foto's (c) Brunopress, Getty Images. Brooke schreef haar essay voor In Style Magazine

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in