Ze brak haar dijbeen en redde het op paracetamol.

Brooke Shields (55) is iemand die niet lichtzinnig omgaat met pijnstillers. In januari brak ze haar dijbeen, toen ze van een balansplank in haar gym viel. Hartje pandemie bracht ze lange tijd alleen, zonder bezoek, door in het ziekenhuis, om weer te leren lopen.

Er kwam een bacteriële stafylokokkeninfectie bij, die haar herstel vertraagde. Hoewel ze flink beroerd was en veel pijn had, nam ze in die tijd niets sterkers dan tylenol, te vergelijken met paracetamol. "Ik wilde niet zonder pijn uit het ziekenhuis komen en thuis denken dat ik dood zou gaan omdat de pijn niet te harden was," zegt ze. "Ik dacht: ik heb die pijn liever in het ziekenhuis."

Shields wilde ook tijdens haar revalidatie het verschil leren kennen tussen de pijn van haar oorspronkelijke blessure en eventuele nieuwe klachten. "Ik wilde er aan wennen om jet onderscheid te kunnen maken. Als je pijn hebt, denk je snel dat er weer iets mis is, maar dat kan best meevallen. Het kan ook beursheid zijn of spierpijn.

Article continues after the ad

"Door het toe te laten, was ik niet meer zo bang als ik eens iets nieuws voelde, omdat ik wist: ik heb dit eerder gevoeld. Dan voel je je toch minder slachtoffer van de pijn.

Ze wist haar artsen er maar met moeite van te overtuigen dat ze geen morfine-achtige pijnstillers zoals OxyContin of Vicodin wilde. Dit zijn zeer verslavende pijnstillers, in Amerika is al sprake van een epidemie. "Ik zei: wat is de maximale veilige dosis van pijnstillers die ik gewoon bij de drogist kan krijgen?' zegt Brooke. "Ik wilde niet naar huis met een recept."

"Iedereen wil je Oxy geven. Mensen moeten ieder voor zich beslissen wat ze doen, maar in mijn ogen maakt de afhankelijkheid van zware pijnstillers deel uit van de opiatenepidemie waar mensen in het hele land aan ten onder gaan."

"Het maakt geen held van me, voor mij was het ook een manier om goed te kunnen voelen hoe ver ik kon gaan bij de revalidatie en wanneer ik het forceerde. Dat weet je niet, als je met een soort roesje leeft. Maar nogmaals: het was een persoonlijke beslissing."

Foto's (c) Brunopress, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in