De voormalig topadvocaat schrijft tegenwoordig boeken.

Britta Böhler ken je als strafrechtadvocaat en Eerste Kamerlid voor GroenLinks. Tien jaar geleden stopte ze met beide en ging ze schrijven, zowel fictie als non-fictie. Van haar zijn onder andere De Goede Advocaat, Crisis in de Rechtstaat en De Zwerftocht van een Leider gepubliceerd.  

Article continues after the ad

Haar nieuwe boek De Juiste Houding, over oplichting rond een schilderij, is net uit. Eerder schreef ze in De Beslissing over Duitse Nobelprijswinnaar en schrijver Thomas Mann die eind jaren dertig besloot het naziregime openlijk te veroordelen.

"Ik ben altijd geïnteresseerd in dat grijze gebied tussen goed en kwaad", zegt Böhler over de thema's van deze boeken in Trouw. "Daar waar je de moeilijkste beslissingen moet nemen, die morele worsteling, als je denkt: dit kan ik zo niet meer accepteren. Terwijl dat grote gevolgen heeft."

'Het feminisme is een thema dat mij bezighoudt'

Toch lijkt Britta, inmiddels zestig, nu toe aan een ander onderwerp. "Nu is de vraag: wat komt hierna? Het feminisme is een thema dat mij bezighoudt. En hoe daarmee ­omgegaan wordt in de huidige literatuur (…). Dat bijna alle geportretteerde hetero-vrouwen eigenlijk vooral een man willen, dat ergert me. Daar zou ik in mijn volgende boek iets mee willen doen."

Ze is kritisch op de emancipatie van de vrouw. "In de jaren negentig van de vorige eeuw, aan het begin van mijn carrière als advocaat, dacht ik nog dat het goed ging met de gelijke kansen voor vrouwen. Oké, je krijgt wat stomme opmerkingen over je rokje, maar die zijn toch vooral van oude kerels. Verder worden wij gelijkwaardig behandeld als vrouwen. Dat dacht ik dus.

'We zijn er nog niet met alleen die wetten, dat blijkt wel'

Ik ben daarvan teruggekomen. Er is helemaal geen sprake van een opgaande lijn qua rechten van vrouwen die tot totale gelijkwaardigheid gaat leiden. Nee, zeker op dit moment zie ik eerder een neergaande lijn. Juist omdat nu alles best goed is geregeld in de wet. We hoeven niet meer te strijden voor stemrecht of gelijke behandeling. We hoeven, althans in Nederland, niet te strijden voor het recht op abortus. Maar we zijn er nog niet met alleen die wetten, dat blijkt wel."

Böhler denkt dat vrouwen meer dan genoeg in hun mars hebben om carrière te maken in Den Haag of op hoge posities van beurs­genoteerde bedrijven te zitten. "Het is niet de schuld van vrouwen dat ze ondervertegenwoordigd zijn. Vrouwen verdienen nog altijd minder dan mannen voor hetzelfde werk. En bij kinderopvang wordt het argument genoemd: dat is belangrijk zodat vrouwen kunnen werken. Dan denk ik: maar er is toch ook een ­vader? Kennelijk is de zorg van kinderen toebedeeld aan vrouwen, zo zien we dat nog. De vasthoudendheid aan die stereotypering is zo groot. Ik zie dat in moderne ­boeken terug. Daarover zou dus mijn volgende boek ­weleens kunnen gaan."

De juiste houding kost 21 euro

Voor de liefhebber van lezen: Britta verslindt boeken en bespreekt ze (Engelstalig) op YouTube. Dit is haar meest recente: Uncanny Valley van Anna Wiener.

Foto (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in