Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Britse premier Truss treedt af na kritiek en chaos

Liz, we hardly knew you… Liz Truss is afgetreden als premier van het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft ze vanmiddag tijdens een ingelaste persconferentie op de stoep van Downing Street 10 bekendgemaakt. Ze is de kortst zittende premier die het VK ooit heeft gehad: ze was 45 dagen in functie. Aan kon...

Britse premier Truss treedt af na kritiek en chaos

Liz, we hardly knew you…

Liz Truss is afgetreden als premier van het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft ze vanmiddag tijdens een ingelaste persconferentie op de stoep van Downing Street 10 bekendgemaakt. Ze is de kortst zittende premier die het VK ooit heeft gehad: ze was 45 dagen in functie.

Aan koning Charles heeft ze laten weten dat ze van plan is om haar ontslag in te dienen, zei Truss. De komende week kiezen de Conservatieven een nieuwe leider, die automatisch de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk wordt. Van verkiezingen is vooralsnog geen sprake.

Truss was amper zes weken in functie, maar de onvrede over haar functioneren klinkt vrijwel die hele periode. Toch omschreef ze zichzelf gisteren tegenover het parlement nog als "vechter, en niet als opgever". Maar nu heeft ze dus toegegeven dat ze haar mandaat niet kan waarmaken.

Brieven van wantrouwen

"Ik werd premier in een periode van economische en internationale instabiliteit", zei Truss. Ze refereerde aan de Oekraïne-crisis, maar ook aan de haperende economie van het Verenigd Koninkrijk.

In de korte verklaring gaf ze aan dat ze vandaag een gesprek heeft gehad met de voorzitter van het machtige 1922-committee van de Tories. Dat comité kreeg de voorbije dagen al zogenoemde 'brieven van wantrouwen' binnen tegen de premier.

Het comité is ook verantwoordelijk voor het uitzetten van een tijdspad voor de leiderschapsrace. Volgende week wordt een nieuwe Tory-leider wordt aangewezen. Wie de kandidaten worden moet nog blijken. De Britten behouden intussen hun gevoel voor humor: de afgelopen 45 dagen was er een livestream te zien van een krop sla en een foto van Truss, met de vraag wie het 't langst zou volhouden. De krop sla heeft gewonnen. 

Zware druk

Gisteren legde minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman haar functie al neer.

Zij gaf als reden dat ze een fout had gemaakt door een officieel document vanaf haar privé-mailadres te versturen. Maar in de brief gooide ze ook de regering-Truss volledig onder de bus door openlijk twijfels te uiten over de koers die de regering volgde.

De voorbije weken kwam Truss al bij herhaling onder vuur te liggen. Aanvankelijk kwam dat door haar economische plannen, met name de belastingverlaging die ze had voorgesteld voor de hoogste inkomens. Onder zware druk kwam ze van die plannen terug. Truss' voormalig minister van Financiën werd om de kwestie ontslagen.

Afgelopen week kwam er opnieuw kritiek omdat Truss niet wilde zeggen of ze de pensioenen zou verhogen met het oog op de inflatie.

En als de door hem begeerde comeback van Boris Johnson niets wordt, hebben wij nog wel een suggestie.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in