Ze kreeg de award uit handen van André van Duin.

Brigitte Kaandorp heeft dit jaar de Johan Kaart Prijs gewonnen. De cabaretière, die ook wel ’de koningin van het cabaret’ wordt genoemd, krijgt deze theaterprijs mede dankzij haar huidige liedjesprogramma Gedeelte smart met Jenny Arean.

Kaandorp brak in 1983 door, toen ze zowel de jury- als publieksprijs won tijdens cabaretfestival Cameretten. Sindsdien heeft ze talloze voorstellingen gemaakt, waar populaire liedjes als 'Ik heb een heel zwaar leven', 'Koeien' en 'Annelies van der Pies' uit voortkwamen.

Recentelijk was de cabaretière nog te zien in een viral video van tv-programma Even tot hier, waarin ze samen met Herman Finkers een duet vertolkte over Amber Heard en Johnny Depp. Momenteel speelt Kaandorp samen met Jenny Arean het liedjesprogramma Gedeelde smart.

Article continues after the ad

De jury van de Johan Kaart Prijs roemt Brigitte Kaandorps eigen, toegankelijke stijl en het onberispelijke gevoel voor timing. ’Ze is scherp en er zijn maar weinig artiesten die je zo hard, vanuit je tenen, aan het lachen kunnen maken. Wat Brigitte Kaandorp doet, lijkt zo op het eerste gezicht misschien eenvoudig, maar er gaat een gigantisch vakmanschap achter schuil’, aldus het juryrapport.

De Johan Kaart Prijs wordt sinds 1975 jaarlijks toegereikt aan een theaterpersoonlijkheid of groep theatermakers die met hun werk een belangrijke bijdrage leveren aan het Nederlands theateramusement. Eerdere winnaars zijn onder anderen Pierre Bokma, Simone Kleinsma en André van Duin.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in