Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Bondskanselier Angela Merkel zwaait na 16 jaar af

Bondskanselier Angela Merkel zwaait na 16 jaar af Ze had 'droeve ogen', ze kwam uit Oost-Duitsland en ze zou geen charme hebben, dat waren de vrij seksistische vooroordelen waar natuurkundige Angela Merkel mee te maken kreeg als rijzende ster in de Duitse politiek. Ze kwam er in 1990 terecht, omd...

Bondskanselier Angela Merkel zwaait na 16 jaar af

Bondskanselier Angela Merkel zwaait na 16 jaar af

Ze had 'droeve ogen', ze kwam uit Oost-Duitsland en ze zou geen charme hebben, dat waren de vrij seksistische vooroordelen waar natuurkundige Angela Merkel mee te maken kreeg als rijzende ster in de Duitse politiek.

Ze kwam er in 1990 terecht, omdat ze ideeën had over de hereniging van Oost- en West-Duitsland.

Vandaag zwaait ze af: de oosterburen gaan naar de stembus en Merkel gaat met pensioen. Daarmee stopt ze niet alleen als bondskanselier van Duitsland, maar ook als officieus leider van de Europese Unie. 

Volgens Merkels biograaf Ralph Bollmann - van wie deze week de Nederlandse vertaling verscheen van zijn boek over Merkel - zal ze vooral de geschiedenis ingaan als de crisismanager die niet gek te krijgen was.

"Ze heeft Europa de laatste tien, vijftien jaar door vele crises geleid. Te beginnen bij de financiële crisis, de eurocrisis, de vluchtelingencrisis en natuurlijk de coronapandemie. Daar heeft ze steeds weer voor stabiliteit gezorgd," zegt hij tegen de NOS. "Maar dat is eigenlijk ten koste gegaan van de binnenlandse doelen die ze zich had gesteld. Wie vaker in Duitsland is, weet dat de digitalisering, het openbaar vervoer en de hervorming van de federatie niet van de grond zijn gekomen."

De Volkskrant sprak met Mark Rutte, Christine Lagarde, Jean-Claude Juncker en Herman Van Rompuy over hoe 'de moeder van de Europese Raad' nu in de praktijk was.

Van demissionair premier Rutte niets dan lof voor Merkel. "Wat ze doet is klassiek een groot probleem in kleine partjes hakken, die een voor een oplossen en dan het gebouwtje weer in elkaar zetten."

Lukt dat niet dan raakt ze geïrriteerd. Rutte: "Dan roept ze met lichte stemverheffing: ‘Ik doe vreselijk mijn best maar jij, jij helpt helemaal niet mee! Op deze manier komen we er niet uit!’ Ze kan dan het hele orgel bespelen. Volgens mij doet ze dat oprecht, het is niet manipulatief. Zo trapt ze in die nachtelijke vergaderuren de muis door het gaatje. Dat doet ze echt heel mooi, ze krijgt enorm respect van iedereen. Merkel is de moeder van de Europese Raad."

Lagarde en Juncker stellen dat Merkel de EU-dossiers beter kent dan welke andere EU-leider aan tafel ook. "Dat, gecombineerd met haar analytische blik, doorzettingsvermogen en discipline maken haar tot een van de hardste onderhandelaars die ik heb meegemaakt", stelt Lagarde.  

Daarnaast is Merkel even aardig voor kleine als voor grote lidstaten. "Ze luistert even goed naar de premier van Estland als naar de Franse premier’, weet Van Rompuy.

Juncker: "Ze gaf mij als premier van het groothertogdom altijd de indruk dat ik net zo belangrijk was als Chirac of Sarkozy. Ik geloofde dat niet, maar zij wel. Ze zei niet: hoho, stil, nu spreken de groten. Merkel zegt altijd: ich hätte gerne, nooit: Deutschland hätte gerne. De Franse president zegt wel: La France voudrait que.’

Dat Merkel vaak de enige vrouw aan tafel was, speelde nauwelijks een rol. Lagarde: "Merkel duikt niet voor de confrontatie, laat zich niet meeslepen door emoties. Als haar vrouw-zijn een rol speelde is het omdat Merkels ego kleiner is dan dat van de meeste van haar mannelijke gesprekspartners."

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in