Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Bluff yourself into the Oranje Leeuwinnen!

Vandaag begint het Europees Kampioenschap Vrouwenvoetbal. Veel reuring is er nog niet om het Europees Kampioenschap Vrouwenvoetbal en er is ook nog geen Wuppie van Vivianne Miedema te bekennen, maar vandaag gaat het EK toch echt los en Nederland is titelverdediger #WEURO2000 Mocht je het tot nu t...

Bluff yourself into the Oranje Leeuwinnen!

Vandaag begint het Europees Kampioenschap Vrouwenvoetbal.

Veel reuring is er nog niet om het Europees Kampioenschap Vrouwenvoetbal en er is ook nog geen Wuppie van Vivianne Miedema te bekennen, maar vandaag gaat het EK toch echt los en Nederland is titelverdediger #WEURO2000

Mocht je het tot nu toe allemaal niet nauwlettend hebben gevolgd, dan kun je na het lezen van dit artikel toch leuk meepraten over de Oranje Leeuwinnen.

Euh, iets met Qatar toch?

Nee schat, dat is het Wereldkampioenschap Voetbal van de mannen en begint pas in november. Het EK van de vrouwelijke voetballers wordt in Engeland gespeeld. Dit is het speelschema voor de groepsfase:

9 juli 2022, 21:00 uur | Nederland – Zweden | Bramall Lane (Sheffield)
13 juli 2022, 21:00 uur | Nederland – Portugal Leigh Sports Village (Leigh)
17 juli 2022, 18:00 uur | Nederland – Zwitserland | Bramall Lane (Sheffield)

Van deze wedstrijden wordt Zweden de lastigste tegenstander, Portugal en Zwitserland zouden de Leeuwinnen moeten kunnen platspelen. Láchend. 

Waarom is dit EK zo belangrijk?

In 2017 Europees Kampioen worden heeft een enorme impuls gegeven aan voetbal voor meisjes en vrouwen in Nederland.

Het succes kreeg een vervolg op het WK van 2019 in Frankrijk, waar duizenden Oranjesupporters de vrouwen steunden: oranjegekte die tot die tijd alleen was voorbehouden aan de mannen van het Nederlands elftal. De verloren WK-finale tegen de VS bleek aan het einde van dat jaar zelfs het best bekeken tv-programma van 2019 te zijn, met ruim 5,4 miljoen kijkers in Nederland.

Er is dus meer aandacht voor, de Oranje leeuwinnen krijgen eindelijk dezelfde beloning als hun mannelijke collega's, alles rond het team is professioneler geworden #sisterhood. In een tijd waarin veel meisjes en jonge vrouwen idolaat zijn van influencers die niet veel meer doen dan cashen op freebies en met getuite lipjes selfies nemen, is het goed dat er ook sportieve rolmodellen zijn, die op een heel andere manier bekend zijn geworden. En ze zijn - zie filmpje - ook nog eens héél grappig. 

Oké, wie moet ik kennen, dan?

2021, er werd in stijl een punt gevierd

Aanvallers Vivianne Miedema (Arsenal), Lieke Martens (Paris Saint-Germain sinds juli, daarvoor Barcelona - hiermee kun je punten scoren!) en Lineth Beerensteyn (Bayern München) zijn belangrijke spelers.

Op het middenveld zijn Jackie Groenen (Manchester United), Sherida Spitse (Ajax) en Damaris Egurrola (Olympique Lyonnais) de vrouwen waar het een en ander van wordt verwacht.

En als het erop aankomt is de keeper toch degene waar het uiteindelijk vaak op aankomt. Reken maar dat uiteindelijk alle ogen zullen zijn gericht op Sari van Veenendaal (PSV), de coolste Leeuwin van allemaal.

In het kader van jong talent aanmoedigen: Esmee Brugts, Kerstin Casparij, Cailtin Dijkstra, Damaris Egurolla, Romée Leuchter, Marisa Olislagers en keepsters Daphne van Domselaar en Barbara Lorsheyd zijn de 8 debutanten op een groot eindtoernooi. Go girls!

Gaan 'we' weer winnen?

Alles is een beetje anders dan in 2017 en eerlijk is eerlijk: 'we' zijn niet de favoriet. Succescoach Sarina Wiegman traint nu het Britse team dat veelbelovend is, qua beker. Nederland staat nu onder leiding van Mark Parsons en de topspelers zijn inmiddels vier jaar ouder.

Maar je weet het niet, er zijn wel gekkere dingen gebeurd. Veel hangt af van de groepsfase en of de vrouwen elkaar daarin een beetje kunnen vinden. Een EK gaat lekker snel, halen 'we' de kwartfinale dan zijn 'we' meteen al een eind op weg #OranjeTompoucesInDeWinkels.

Wat moet ik eens zeggen om indruk te maken?

'Vivianne Miedema kwam bij Arsenal natuurlijk pas in haar tweede seizoen een beetje op stoom."

Lieke Martens in 2019

'Lieke Martens was in 2017 niet alleen Europees voetbalster van het jaar, maar werd door de FIFA ook uitgeroepen tot beste voetbalster van de wereld. Die combi is nog geen Nederlandse voetballer gelukt.'

Voor extra punten zeg je vergoelijkend dat Virgil van Dijk in 2019 óók Europees voetballer van het jaar was en dat Marco van Basten dertig jaar terug wereldvoetballer van het jaar was. Maar die double whammy? Dat is dus alleen Lieke #girlpower. En oh ja, ze kan geweldig dribbelen.

'We zijn nu de nummer vier van de wereld, dat moet toch top drie kunnen worden.' Want positief denken is álles. 

Hebben we al een anthem?

Bij het vorige EK scoorde Claudia de Breij een hit met Zie die Leeuwinnen, ditmaal is de eer aan Stefania met Run Together.

Het nummer werd geschreven tijdens een schrijverssessie in het trainingskamp van de Leeuwinnen. Volgens de KNVB sluit het lied aan bij de spirit van het Nederlandse team.

In 2021 vertegenwoordigde Stefania Griekenland op het Songfestival. Haar zus vertegenwoordigde Griekenland op een andere manier. Zij speelde vroeger in het nationale elftal van Griekenland. Stefania is daardoor groot voetbalfan. “Twee van mijn passies komen nu samen: voetbal en muziek!”, zegt ze. We hopen stiekem dat ook Claudia de B. alsnog een ingeving krijgt, voor de finale of zo. 

Wat valt er vanavond te beleven?

De eerste wedstrijd die vandaag wordt gespeeld is Engeland-Oostenrijk en begint om 21:00 op NPO1. De Oranje klomp voor op het hoofd kan dus nog even in de kast blijven.

Oranjegekte wordt pas verwacht als de Leeuwinnen de kwartfinale zouden mogen halen.

Maar altijd leuk om Sarina Wiegman voor de dugout te zien, in haar powerpak, met een bliksemblik op het veld: tóch een beetje Hollands Glorie, daar in Sheffield. 

Foto's (c) Getty Images, KNVB

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in