Haar laatste interview: 'Ik heb echt geleefd.'

Op 29 maart dit jaar overleed Bibian Mentel. Drie weken daarvoor mocht Barbara Barend het laatste interview met de paralympische kampioen en inspirerende powervrouw afnemen, voor Helden.

Bibian zegt onder andere: "Het leuke is dat ik niet van de ene op de andere dag uit het leven ben gerukt en de tijd heb gekregen afscheid te nemen van mijn dierbaren.

Ik heb mooie gesprekken met mijn zoon Julian gehad, met onze meiden Bella en Laila. De meiden zijn lekkere binnenvetters, ik heb ze een beetje losgebroken en gezegd: kom op, gewoon kletsen.

Article continues after the ad

'Ik ben ze dankbaar, hoe ze mijn als nieuwe vrouw van hun vader, in hun leven hebben toegelaten'

Ze zijn twee dagen geleden 22 geworden. Ik besprak met ze hoe ze hun leven willen inrichten, maar zei ze ook dat ik ze dankbaar ben voor de mooie momenten met hen en hoe ze mij, als nieuwe vrouw van hun vader, in hun leven hebben toegelaten.

Dat soort gesprekken maakt het naderen van het einde zo mooi dat ik ’s ochtends met een glimlach wakker word. Dan lig ik naast mijn vent, komt mijn zoon naar beneden in zijn onderbroek om me een kus te geven en straalt de zon. Dan voel ik rust dat ik mijn laatste dagen zo mag uittekenen. Dat is toch prachtig?"

Ze had graag ouder willen worden, de partner van haar zoon leren kennen en eventuele kleinkinderen willen knuffelen. En ze hoopt dat ze dit van haar zullen weten: "Dat ik volop van het leven heb genoten, ondanks het feit dat het misschien te kort was. Ik heb echt geleefd. Als ik denk aan de herinneringen op sportief vlak, maar ook op persoonlijk vlak, dan denk ik dat ik alles uit mijn leven heb gehaald."

In haar laatste interview spreekt Mentel ook de hoop uit dat haar man Edwin Spee nieuw geluk zal vinden: "Ik gun hem  dat hij in de toekomst een nieuwe liefde vindt en dat dat dan oké is. Het zal niet meer gebeuren, maar ik kan me voorstellen dat ik me heel schuldig zou voelen als ik weer verliefd zou worden. Ik gun hem dat hij weer gelukkig kan worden, dat hij daar op een gegeven moment weer open voor gaat staan. Dat zou zo mooi zijn."

Podcast 

Delen van het laatste interview met Bibian zijn te horen in de Podcast van Helden met man Edwin, zoon Julian en moeder Maude waarin zij fragmenten uit dit interview met Bibian voor het eerst horen en erop reageren. De podcast is te beluisteren via Spotify en alle andere podcast apps.

Foto (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in