Het fenomeen over kunst, geld en beleggen.

Je kunt Barbra Streisand (78) van veel dingen betichten – ze is een béétje een micromanager en OMG, die prachtige nagels! – maar één ding is zeker: ze is cool, eerlijk en heeft haar financiële zaakjes uitstekend voor elkaar.  

In New York Times Magazine vertelt ze over hoe ze omgaat met haar fortuin. Uit haar verhalen valt op te maken dat je met een beetje geld makkelijk veel meer geld krijgt.  

Article continues after the ad

Zo verzamelt ze kunst en koopt ze op veilingen voortdurend werk van ↑ Ammi Philips en heeft ze net een Van Gogh gekocht.

"Bij Christie's, dat was zenuwslopend," zegt ze over 'Boerenvrouw met kind op schoot' uit 1885. Ze leent het schilderij overigens uit aan een museum: "Als je een positie zoals die van mij zit, vind ik dat je een verplichting hebt dit soort dingen met anderen te delen."

The Mirror Has Two Faces, 1996

"Ik hou van mooie dingen," zegt ze over haar kunstverzameling. "Ik denk dat ik er oog voor heb. In zekere zin is mijn hele leven een queeste voor schoonheid. Maar ik denk soms ook dat het een manier is om een gat te vullen, in mijn geval het verlies van een ouder. Je wilt alles wel doen om hem of haar terug te krijgen. Dat kan niet, maar met objecten heb je wel die kans. Ik geef alleen nog af en toe een concert om een schilderij te kunnen kopen of om het geld weg te geven aan een goed doel."

Funny Girl,1968

Ze kan het zich veroorloven, want Barbra is naast een succesvol performer en regisseur ook een geslaagd belegger. "Ik sta 's morgens om half zeven op om de Dow Jones in New York te checken," zegt ze. "Als ik de actie interessant vind, ga ik handelen. Daarna ga ik weer naar bed. Ik heb miljoenen verdiend met aandelenhandel." Het actiefst was ze tussen 1998 en 2000: "Dan stond ik om half zeven op, maakte de open haard aan, dronk een warme chocolademelk en handelde ik tot na de middag."

Ze geeft toe niet de meest gedisciplineerde belegger te zijn. "Tijdens de crash van 1987 raakte ik in paniek, toen heb ik miljoenen verloren," zegt ze. "In maart overkwam het me weer, ditmaal door de pandemie."

Toch heeft ze een goede intuïtie voor wat werkt: ze kocht aandelen in Apple, Amazon, Netflix en Google toen haar toenmalig financieel adviseur die nog te speculatief vond en deed ook al goede zaken met haar aandelen in Disney.

Nog advies, Barbra (hier met kleindochter Westlyn)? "Ik geef graag aandelen aan de kinderen in mijn leven. Het is een goede manier om de relatieve waarde van geld te leren kennen." Ook op de foto: harige dochters Violet en Scarlett.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in