Pandemieprofiteur Sywert van Lienden heeft wat afgerommeld.

Langzaam maar zeker wordt duidelijk hoe shady Sywert van Lienden te werk ging rond zijn omstreden mondkapjesdeal. De Rabobank was een belangrijke steun voor hem in zijn communicatie met de overheid.

De bank had € 115 miljoen en een dealteam klaarstaan om de transactie te financieren, dankzij bemiddeling van Barbara Baarsma, toen directeur van Rabobank Amsterdam.

Article continues after the ad

Vanaf het begin schermde Sywert van Lienden met de financiële steun die hij van de Rabobank genoot

Dat blijkt volgens Follow the Money uit het boek 'Sywerts Miljoenen', dat op 24 maart verschijnt. Vanaf het begin van de onderhandelingen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) schermde Sywert van Lienden nadrukkelijk met de financiële steun die hij van de Rabobank genoot.

Toenmalig Rabobank Amsterdam-directeur Barbara Baarsma van Rabobank ontkent het een en ander niet. Haar naam staat in een cc van een mail aan het ministerie als een van de betrokkenen die had meegewerkt aan het plan voor VWS, waarin Van Lienden's Hulptroepen Alliantie stelde dat financiering van de Rabobank 'rond' is en het geld 'beschikbaar' is. Hulptroepen Alliantie was vanwege de steun van Rabobank een serieuze gesprekspartner voor VWS.

Baarsma: "Ik ben bij de start van het initiatief als bankier benaderd door de Stichting Hulptroepen Alliantie (het bedrijf van Van Lienden). Ik heb het initiatief, net als alle andere grote merken die in de beginfase betrokken waren, beoordeeld als sympathiek en noodzakelijk. Ik vind het maatschappelijk onacceptabel dat het initiatief commercieel bleek te zijn. Ook ik ben om de tuin geleid." Rabobank zegt die teleurstelling te delen.

'Niet alle financieringsaanvragen eindigen in het daadwerkelijk verstrekken van een lening'

Rabobank stelt verder als coöperatieve bank zich vooral sterk te maken om maatschappelijke initiatieven te steunen, vaak al in een vroeg stadium. "Zoals dat destijds van Stichting Hulptroepen Alliantie, in de urgente situatie van een tekort aan mondkapjes. In het algemeen geldt dat niet alle financieringsaanvragen eindigen in het daadwerkelijk verstrekken van een lening. Daar kunnen diverse redenen voor zijn. Als er vertrouwen wordt geschaad, is dat zeer betreurenswaardig."

De bank herhaalde verder "vanuit de vertrouwensrelatie met haar (potentiële) klanten" geen gegevens met media te delen. "Wat de situatie of achtergrond ook is, ongeacht het effect daarvan. Dat vinden we niet zuiver."

Het ministerie van Volksgezondheid laat onderzoek doen naar de mondkapjesdeal. Eerder werd al bekend dat dit opnieuw is vertraagd. Het lukt de onderzoekers van Deloitte niet om het onderzoek voor mei af te ronden. Het streven is nu om voor het zomerreces van de Tweede Kamer met een eerste rapport te komen, schreef minister Conny Helder voor Langdurige Zorg aan de Kamer. Een strafrechtelijk onderzoek naar Van Lienden loopt nog.

Foto's (c) Roger Neve voor Nouveau / DPG Media 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in