Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ayaan Hirsi Ali: 'Vrouwen kiezen veiligheid in plaats van vrijheid'

Nieuw controversieel boek maakt veel los. 'Prooi' heet het controversiële nieuwe boek van Ayaan Hirsi Ali en het heeft een gevoelig onderwerp, zoals Hirsi Ali het zelf ook ziet: immigratie en de rechten van vrouwen. Hirsi Ali is Somalische vluchteling en feminist die drie jaar voor de VVD in de T...

Ayaan Hirsi Ali: 'Vrouwen kiezen veiligheid in plaats van vrijheid'

Nieuw controversieel boek maakt veel los.

'Prooi' heet het controversiële nieuwe boek van Ayaan Hirsi Ali en het heeft een gevoelig onderwerp, zoals Hirsi Ali het zelf ook ziet: immigratie en de rechten van vrouwen. Hirsi Ali is Somalische vluchteling en feminist die drie jaar voor de VVD in de Tweede Kamer zat, ernstig wordt bedreigd om haar ideeën en tegenwoordig in Amerika woont en werkt.

Het boek gaat vooral over de groeiende onvrijheid die vrouwen ervaren als ze op straat worden lastiggevallen in de vorm van aanranding, na-sissen en intimideren. Met als gevolg dat veel vrouwen dan uiteindelijk liever thuisblijven en niet meer uitgaan, dan dat ze de vrijheid te claimen die in Nederland normaal zou moeten zijn. En dat daar veel te weinig aandacht voor is.

'In de publieke ruimte zijn alle vrouwen het slachtoffer, niet alleen de vrouwen uit de migrantengemeenschappen'

Volgens Ayaan zijn er veel manieren waarop niet westerse overtuigingen worden omgezet in daden: "Families die hun dochters thuishouden van school, ouders die dochters verbieden make-up te dragen, hun eigen liefdespartner te kiezen, kidnapping van meisjes om hen in hun land van herkomst gedwongen te laten trouwen... En in de publieke ruimte zijn alle vrouwen het slachtoffer, niet alleen de vrouwen uit de migrantengemeenschappen,” zegt Hirsi Ali in Trouw.

"Sommige vrouwen die ik voor het boek gesproken heb, zeiden ook: ik ben niet racistisch, ik heb altijd links gestemd, ik ben niet tegen immigratie. Maar wij lijden."

Het probleem ligt volgens haar bij een deel van de geëmigreerde gemeenschappen in Europa. "Niet bij allemaal," zegt ze NPO1. "Het is niet pas ontstaan in 2015." Volgens Ayaan is er te weinig aandacht voor. 

In het boek spreekt ze met vrouwen die lastiggevallen zijn en haalt ze casussen aan waarin het misging. "Er zijn na 2015 een aantal schandalen geweest. Keulen met oud en nieuw, concerten in Stockholm. Er waren anekdotes, maar er was  geen systematisch onderzoek."

Hirsi Ali vindt dat het tijd is om de problematiek te bespreken en er wat aan te doen. "De hele immigratiewetgeving en de verdragen moeten simpeler, doorzichtiger." 

Ze is niet tegen immigratie, maar vindt dat er vooraf beter nagedacht moet worden wie er wel en niet een verblijfsvergunning krijgen. "De openbare ruimte moet veilig blijven voor vrouwen. Ik vind het heel belangrijk om dat aan het licht te brengen."

“Als je wilt verdedigen dat vrouwen in jouw cultuur minderwaardig zijn en binnen moeten blijven, dan moeten we daar geen respect voor hebben," zegt ze in Trouw. "Integendeel, de persoon die het land binnenkomt, zou moeten beloven daar afstand van te doen."

"Iets anders is het respecteren van rituelen, vijf keer bidden per dag, een bepaalde manier van kleden, manieren van begraven, van bruiloften vieren, eten, muziek – die dingen kunnen aantrekkelijk of verrijkend zijn," stelt Hirsi Ali. "Maar je moet een lijn trekken waar de rechten of vrijheden van anderen geschonden worden. Als je daar geen afscheid van wilt nemen, moet je teruggaan naar waar je vandaan kwam."

Prooi van Ayaan Hirsi Ali kost 23 euro

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in