Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ayaan Hirsi Ali: 'De cancelcultuur is angstaanjagend'

Vrijheid van meningsuiting moet volgens haar gekoesterd worden. Feminist en islamcriticus Ayaan Hirsi Ali (52) waarschuwt voor 'wokisme'. Dat betekent zoiets als je hyperbewust zijn van wat er allemaal speelt in de samenleving en daar hypercorrect mee om willen gaan. Ayaan is van mening dat dit d...

Ayaan Hirsi Ali: 'De cancelcultuur is angstaanjagend'

Vrijheid van meningsuiting moet volgens haar gekoesterd worden.

Feminist en islamcriticus Ayaan Hirsi Ali (52) waarschuwt voor 'wokisme'. Dat betekent zoiets als je hyperbewust zijn van wat er allemaal speelt in de samenleving en daar hypercorrect mee om willen gaan.

Ayaan is van mening dat dit de maatschappij weinig goeds brengt. "De cancelcultuur werd steeds angstaanjagender," zegt ze in de Telegraaf over de vrijheid van meningsuiting in Amerika, die door wokisme onder druk komt te staan. "Er zijn professoren die opeens hun werk niet meer mochten doen. Het gaat in de academische wereld van binnenuit. Ik zie het als een ontwikkeling die gevaarlijker is dan de radicale islam. De radicale islam is makkelijker te herkennen en er is makkelijker oppositie tegen te voeren."  

Hirsi Ali: "Veel jonge mensen denken nu zo en kunnen op die manier in de toekomst grote institutionele schade aanrichten. Als we daar nu niet tegen ageren kan dat heel gevaarlijk worden."

Slachtofferschap is een van haar stokpaardjes: "We raken in de problemen als we in het slachtofferschap blijven hangen en zeggen dat iemand iets niet mag zeggen omdat het een blanke man is," zegt Hirsi Ali. "Iemand kan zijn identiteit of huidskleur niet veranderen. Die zaken moeten er ook niet toe doen."