Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Antoinette Beumer over 'Mijn vader is een vliegtuig'

'Ik heb helemaal de film gemaakt die ik voor ogen had.' Het Nederlands Filmfestival opende deze week met 'Mijn vader is een vliegtuig'. Antoinette Beumer schreef het boek en regisseerde de film. Het is een heftig verhaal over opgroeien met een manisch depressieve, wispelturige vader. De bijna 40-...

Antoinette Beumer over 'Mijn vader is een vliegtuig'

'Ik heb helemaal de film gemaakt die ik voor ogen had.'

Het Nederlands Filmfestival opende deze week met 'Mijn vader is een vliegtuig'. Antoinette Beumer schreef het boek en regisseerde de film.

Het is een heftig verhaal over opgroeien met een manisch depressieve, wispelturige vader. De bijna 40-jarige controlfreak Eva lijkt alles te hebben: een mooi gezin, een succesvol bedrijf en binnenkort het huis van haar dromen. Dan sterft haar moeder en beginnen de nachtmerries.

Eva wordt steeds angstiger en raakt ervan overtuigd dat er gevaar dreigt voor haar en haar kinderen - langzaam maar zeker verliest ze haar grip op de werkelijkheid. Een beetje zoals haar vader, die ooit een charmante purser bij KLM was, maar ook iemand die rokend midden in de nacht naar kleine Eva staat te kijken als ze slaapt – een van de weinige herinneringen die ze aan hem heeft en die als een nachtmerrie steeds terugkomt. 

Ze gaat op zoek naar de oorsprong van haar angsten en ontdekt hiaten in haar geheugen. Als ze besluit contact op te nemen met haar vader die al 33 jaar in een psychiatrische inrichting verblijft, is dat het begin van een ontdekkingstocht naar het verleden.

Antoinette wil liever niet van een autobiografische film spreken, maar Eva (prachtig gespeeld door Elise Schaap die een openbaring is in dit drama) is wel een versie van Beumer, wie vader (een mooie rol van Pierre Bokma) dertig jaar geleden in een gesloten inrichting zat.  Beumer kreeg de laatste jaren van zijn leven het voogdijschap over hem. 

Antoinette Beumer en Maaik Krijgsman delen uitgebreid hun relatiegeheimen in Nouveau

"Het werken aan deze film is van begin tot het einde bijzonder geweest," zegt Beumer. "Mijn eigen man schreef het scenario, de film is gebaseerd op mijn boek dat weer lichtjes is geïnspireerd op mijn jeugd. Het is een film waarbij ik tijdens het maakproces eigenlijk voor het eerst alle ruimte voelde om écht helemaal de film te maken die ik voor ogen had."