'Ik heb helemaal de film gemaakt die ik voor ogen had.'

Het Nederlands Filmfestival opende deze week met 'Mijn vader is een vliegtuig'. Antoinette Beumer schreef het boek en regisseerde de film.

Het is een heftig verhaal over opgroeien met een manisch depressieve, wispelturige vader. De bijna 40-jarige controlfreak Eva lijkt alles te hebben: een mooi gezin, een succesvol bedrijf en binnenkort het huis van haar dromen. Dan sterft haar moeder en beginnen de nachtmerries.

Eva wordt steeds angstiger en raakt ervan overtuigd dat er gevaar dreigt voor haar en haar kinderen - langzaam maar zeker verliest ze haar grip op de werkelijkheid. Een beetje zoals haar vader, die ooit een charmante purser bij KLM was, maar ook iemand die rokend midden in de nacht naar kleine Eva staat te kijken als ze slaapt – een van de weinige herinneringen die ze aan hem heeft en die als een nachtmerrie steeds terugkomt. 

Article continues after the ad

Ze gaat op zoek naar de oorsprong van haar angsten en ontdekt hiaten in haar geheugen. Als ze besluit contact op te nemen met haar vader die al 33 jaar in een psychiatrische inrichting verblijft, is dat het begin van een ontdekkingstocht naar het verleden.

Antoinette wil liever niet van een autobiografische film spreken, maar Eva (prachtig gespeeld door Elise Schaap die een openbaring is in dit drama) is wel een versie van Beumer, wie vader (een mooie rol van Pierre Bokma) dertig jaar geleden in een gesloten inrichting zat.  Beumer kreeg de laatste jaren van zijn leven het voogdijschap over hem. 

Antoinette Beumer en Maaik Krijgsman delen uitgebreid hun relatiegeheimen in Nouveau

"Het werken aan deze film is van begin tot het einde bijzonder geweest," zegt Beumer. "Mijn eigen man schreef het scenario, de film is gebaseerd op mijn boek dat weer lichtjes is geïnspireerd op mijn jeugd. Het is een film waarbij ik tijdens het maakproces eigenlijk voor het eerst alle ruimte voelde om écht helemaal de film te maken die ik voor ogen had."

Is ze zelf wel eens bang geweest de mentale klachten van haar vader te krijgen? "Er bestaat zo’n 50 procent kans dat je kinderen het ook krijgen, dus het is zeker voorstelbaar dat je er iets van meekrijgt," zegt Beumer in het AD. "Genetisch of via de opvoeding. Ik was heel bang om óók gek te worden en ik ben daar nog steeds niet helemaal van verlost. Ik werd het nooit, al schuurde ik er wel eens dicht tegenaan."

Antoinette, Famke en Marjolein in 2013

Hoewel het toch een heel persoonlijk verhaal is, zitten Antoinette's zussen scenarioschrijver Marjolein Beumer en actrice Famke Janssen niet in de film. "Zij hebben er niet om gevraagd dat ik over dit alles een boek ging schrijven en een film ging maken. Dus hield ik het heel bewust bij mezelf. Voor hen is het best ingewikkeld om geconfronteerd te worden met mensen die ineens zeggen: ‘Oh wat erg voor jullie’ en ‘ik wist niet dat het zo erg was bij jullie thuis’.”

'Ik vind het heel erg dat ik met dit verhaal zo rücksichtlos ben geweest'

"Ik wil er eigenlijk niet te veel over praten, maar ik kan wel zeggen dat ik het heel erg vind dat ik met dit verhaal zo rücksichtslos ben geweest. Maar ik geloof wel dat het de enige manier is om ermee aan de haal te gaan. Je moet niet bezig zijn met mensen pleasen en iedereen maar te vriend houden."

'Mijn vader is een vliegtuig' draait vanaf volgende week donderdag 30 september in de bioscopen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in