Ans Markus in 2019
Ans Markus in 2019

'Geen pose meer die mensen op afstand houdt.'

Kunstenares Ans Markus (bijna 75) is naar eigen zeggen veranderd sinds er in augustus 2020 eierstokkanker bij haar werd geconstateerd. In gesprek met Trouw zegt ze zich over te durven geven aan kwetsbaarheid.

"Ik heb geleerd dat door je kwetsbaarheid te tonen, je juist krachtig kunt overkomen. Je laat zien dat je ook maar een mens bent, met angsten, onzekerheden en fouten", aldus  Markus, die inmiddels 'schoon' is verklaard.

Article continues after the ad

Ans met het Máxima Oranjevaasje in 2021

Volgens de kunstenares zijn er geen vermommingen meer nodig als je je kwetsbaar durft op te stellen. "Maar ook geen pose die andere mensen op afstand houdt, zoals veel mensen mij kennen: met een harde gezichtsuitdrukking, donker haar, donkere ogen en felrode lippen. Kwetsbaarheid betekent voor mij jezelf echt laten zien."

Markus is door haar ziekte vrijer geworden. "Ik kan nu makkelijker lachen en meer genieten van het leven. Er is veel om dankbaar voor te zijn. Ik hoop dat mensen mijn ware gezicht zullen onthouden."

Foto's (c) ANP, Royal Leerdam

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in