De powervrouw te Hollywood is nog lang niet klaar.

Actrice, regisseur en producer Angela Bassett (63) is elke week te zien in 9-1-1 (Fox), de serie over de chaotische wereld van de hulpdiensten. Ze krijgt 450.000 dollar per aflevering betaald, wat wel iets zegt over haar star power.

In In Style spreekt ze over groeien als mens, sporten tegen de stress en ouder worden met je vertrouwde groove.  

Peptalk voor de spiegel

Over toen ze jonger was: "Je vraagt je af of je wel goed genoeg bent en of je het wel aankunt.

Article continues after the ad

Ik stond letterlijk voor mijn spiegel om mezelf streng toe te spreken: 'Hoe lang wil je je overweldigd voelen? Volstaat tien minuten? Een kwartier?'

En dan antwoordde ik: 'Ja, oké, ik moet even zwelgen in zelfmedelijden.' Maar daarna was het: was je gezicht, kam je haar en ga doen wat je moet doen. Dat was destijds mijn vorm van zelftherapie."

Sporten tegen de stress  

"Ik voel me schuldig omdat ik al een week niet gesport heb en ik de winst van willekeurig welke work-out zó kan weg eten. Zoals een goede vriendin en ik graag mogen zeggen: 'De paarden zijn uit de stal en rennen in het veld.' Ik moet de paarden weer in de stal zien te krijgen, waar ze onder controle zijn.

Ik voel me altijd sterker als ik sport, maar doe het meer met mijn verstand dan met mijn hart. Het is niet alleen goed voor hoe je eruit ziet, maar ook goed om mijn stresslevels in de hand te houden."

Beetje leuk ouder worden

Angela speelde in 1998 de hoofdrol in 'How Stella Got Her Groove Back', waarin ze als 40-jarige succesvolle alleenstaande moeder tijdens een vakantie een romance beleeft met een twintig jaar jongere man. De film was, in een tijd waarin actrices na hun 35ste nog amper in beeld kwamen, een leuke, roldoorbrekende hit.

"Ik kan je niet zeggen hoeveel vrouwen er al op me afgestapt zijn en zeiden: 'I've got my groove back.' Ze omarmen hun sensualiteit en jeugdigheid. In Hollywood dachten ze ooit dat als een actrice eenmaal veertig is, haar tijd voorbij is."

"Maar alle dingen die ons maken tot wat we zijn – onze sensualiteit, seksualiteit, compassie en intelligentie – dat eindigt allemaal niet. Die dingen verdiepen zich en rijpen. Het ligt allemaal aan je houding, aan hoe je er zelf instaat."

Haar rol in 9-1-1 gebruikt ze om meer meisjes en vrouwen te inspireren om bij de hulpdiensten te gaan werken. Powervrouw! 

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in