‘ZONDER ELKAAR HADDEN WE NOOIT DEZE CARRIÈRE GEHAD’

Op 15 november jl. ontving danser Remy Tilburg -onder toeziend oog van koning Willem-Alexander en koningin Máxima- de aanmoedigingsprijs van het Dansersfonds ’79. Een prijs die ruim vier decennia geleden door balletechtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar in het leven werd geroepen om de danskunst in het algemeen en veelbelovende dansers in het bijzonder te stimuleren. Han en Lex (of zoals de wereldberoemde balletdanser Rudolf Noerejev ze noemde: Ham & Eggs) waren verbonden aan het American Ballet en het Nationale Ballet en jarenlang de muzen van choreograaf Hans van Manen.

Dertig jaar geleden luidden ze hun balletpensioen in, zonder enige vorm van melancholie. Alex: Ik heb het dansen nooit gemist, het was gewoon klaar.’ Maar stilzitten is er niet bij voor ’s werelds meest beroemde balletechtpaar, zoveel werd wel duidelijk uit het interview dat Maria Goos met het energieke stel voor Nouveau had. Liefde op het eerste gezicht was het overigens allerminst, zo vertrouwden ze Goos toe. Alex vond slagerszoon Han ‘een boerenkinkel met flaporen en grote voeten’ en Han op zijn beurt vond Alex ‘onbenaderbaar en veel te klassiek’. Maar in 1963 trouwden ze en bleven ze voor altijd bij elkaar. Op en naast de bühne. Na hun dansend leven kochten ze een boerderij in Frankrijk waar Han veel schildert in zijn atelier en Alex zich graag in de keuken uitleeft.

De moestuin met onder meer coeur de boeuf tomaten (Alex: ‘Niet te geloven wat waren ze mooi dit jaar’) onderhouden ze samen. Alex: ‘Wij hebben ons hele leven alles samengedaan.’ Han: behalve schilderen en koken, ik mag niet in de keuken komen!’ Wat hun relatiegeheim, na zestig jaar lief en leed samen, is? Han: ‘We hebben geduld ten opzichte van elkaar. We hebben wel eens een meningsverschil maar nooit echt ruzie. Veel mensen vinden het gek dat we alles samendoen. We hebben altijd geweldig samen kunnen werken en hebben altijd voor elkaar gezorgd. Dat is heel belangrijk geweest. We zijn emotioneel heel verschillend. Lex is sterker.’ Alex: ‘Han heeft meer energie.’ Han: “We zijn ons ervan bewust dat we zonder elkaar nooit deze carrière hadden gehad.’ Alex: ‘Absoluut’.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in