De Bridgerton-favoriet over haar fabuleuze alter ego.

Als Lady Danbury in Bridgerton is Adjoa Andoh (58) een absolute scene stealer. Elegant, intelligent, een en al vrouwelijk empowerment. Plus: niet wars van een intrige (of tien) en iemand die vindt dat regels er zijn om op geheel eigen wijze te interpreteren.   

"Ik zie Lady Danbury als jazz," zegt Andoh. "Ze weet wat de regels zijn en ze kan absoluut de klassieke versie spelen als dat noodzakelijk is. Maar ze kan ook goed improviseren."

Article continues after the ad

Adjoa erkent dat haar personage machtig is: "Als weduwe van een hertog is ze financieel onafhankelijk. Ze laveert met aplomb door de high society en heeft vaak alle kaarten in handen. Dat maakt het makkelijk voor haar om knopen door te hakken: dat gaan we niet doen, we gaan nu daarheen, want dat komt beter uit. Ze is – en dat is zeldzaam in die tijd – een vrouw die keuzes heeft en die zelf kan maken. Goed beschouwd is de koningin de enige naar wie ze zich moet schikken."

In die zin is Lady Danbury – close met de koningin, maar toch onafhankelijk – misschien wel de krachtigste vrouw van de hele 'Ton' en Adjoa speelt haar met zichtbaar plezier. Hoewel ze altijd werk als actrice heeft gehad, is dit haar grootste internationale rol tot nu toe.

"We zijn allemaal beland in een wereld die een stuk treuriger is dan eerst," zegt Andoh. "Het eerste seizoen van Bridgerton ging live in het hart van de pandemie Het was een andere wereld, heerlijk verslavend en bood de mensen de gelegenheid om even weg te vluchten van het verdrietige. Misschien dat de serie altijd escapisme had geboden, maar ik denk dat de timing dat heeft versterkt."

"Ik vind het geweldig dat je op verschillende manieren van Bridgerton kunt genieten," zegt ze. "Het is iets voor jou als je houdt van een goed kostuumdrama, houdt van historische stomende verhalen of een romantische 'zullen ze wel, zullen ze niet-saga'. Maar het biedt ook diepgang en reflectie, door de diversiteit, de homoseksuele affaires en de vrouwen die andere dingen willen doen dan trouwen. De serie is breed en zegt tegen iedereen: kom binnen, je bent welkom."

'Ik hou van Lady Danbury's levenslust, ik heb bewondering voor mensen die zich niet klein laten krijgen'

Zit er veel van haarzelf in Lady Danbury? "In elke rol, zelfs als je een afgrijselijk mens speelt, stop je wat van jezelf," zegt Adjoa. "Ik hou van Lady Danbury's levenslust, ik heb bewondering voor mensen die zich niet klein laten krijgen, maar hoopvol en optimistisch blijven, wat soms best een uitdaging kan zijn. Ze is een echte powervrouw, maar ook iemand die oog heeft voor meer kwetsbare mensen en die onder haar hoede kan nemen."

"Ze is geen bully, maar ze laat zich ook niets flikken en ze duldt geen gemene mensen. Ze kent naast de society de boho-kant van haar tijd goed – de kunstenaars, de clubs – en alles wat daarbij komt kijken. Het is een leuk mens!

Ze houdt van een goed feest, ze houdt van een mooie jurk – het is een heerlijke vrouw om te spelen en ik heb geen moeite me in haar in te leven. Ze is de fabuleuze tante waar je misschien mee bent opgegroeid. Iedereen zou zo'n tante moeten hebben."  

Actrice, regisseur en lekenpriester Adjoa is getrouwd, heeft drie kinderen en woont in Londen.

Foto's (c) Netflix, Getty Images, bronnen: Bristol Mag, NY Post 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in