'Ik leer een heel nieuwe persoonlijkheid kennen.'

In 2018 kreeg actrice Selma Blair (49, bekend van onder andere Legally Blond) de diagnose Multiple Sclerose (MS). Zelf denkt ze dat de auto-immuunziekte al jaren eerder toesloeg en is open over wat ze sindsdien meemaakt aan goede en slechte momenten in de documentaire 'Introducing, Selma Blair'.

"Ik besef dat ik een MS-vertegenwoordiger ben met kansen om de ziekte bekend te maken bij een breder publiek door te delen wat ik meemaak," zegt Blair. "Ik hoop dat het iets betekent voor kijkers die zich onzeker en onmachtig voelen, of ze nu wel of niet een chronische ziekte hebben."

Article continues after the ad

"Dit is mijn menselijke staat," zegt ze. "Iedereen maakt zijn of haar eigen dingen mee, maar ik denk dat we verenigd zijn in ons alleen en bang voelen als we een grote verandering in ons leven doormaken. Dit was geen ijdel project van me en ik ben toch heel goed in staat om van ijdelheid te houden."

Voor Selma maakt de documentaire deel uit van haar pogingen om zichzelf te doorgronden en uit te zoeken hoeveel van haar identiteit wordt vormgegeven door haar ziekte. Maar ook wat er zal overblijven of nog zal veranderen nu ze ervoor wordt behandeld.

"Als dit me was overkomen als twintiger, toen ik bezig was carrière te maken en een paar shekels opzij te zetten, had ik me geen raad geweten," zegt ze. "Ik ben nu oud genoeg. Ik leer een heel nieuwe persoonlijkheid kennen en ik schaam me nergens voor."

Terugkijkend beseft ze dat ze op haar zevende al last had van aanhoudende pijn, vermoeidheid en onvoorspelbare stemmingswisselingen. De symptomen hielden aan toen ze volwassen werd en verergerden na de komst van haar zoon Arthur in 2011: ze kreeg problemen met haar zicht en kampte met spierkrampen in haar nek.

Tot haar diagnose begreep Selma niet waarom haar symptomen zo vaak wisselden. "Thuis kan ik redelijk lopen, buiten voelt het als een zandbak. In een bepaald licht stokt mijn spraak, hoewel er niets mis is met mijn strottenhoofd. Het is nooit tot me doorgedrongen dat er dan een file ontstaat in mijn hersenen."

'Introducing, Selma Blair' volgt de actrice vanaf een paar maanden na de diagnose, onder andere bij de stamceltransplantatie en chemo die daarop volgde. De ziekte lijkt momenteel even halt te hebben gehouden "dus dat geeft me even een adempauze" maar ze maakt zich geen illusies: "De neurologische schade is er. Ik weet dat ik nieuwe paden kan vinden, maar ik weet ook dat de littekens er al lang zitten."  

'Introducing, Selma Blair' is te streamen op Discovery+

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in