Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Actrice Christine Baranski in 10 sassy & classy quotes

Ze speelt Agnes van Rhijn in The Gilded Age. Christine Baranski (69) ken je van The Good Wife en The Good Fight, maar ook als Leonards emotievrije moeder in The Big Bang Theory en de Mamma Mia-films. Binnenkort is ze te zien als Agnes van Rhijn in The Gilded Age, ook bekend als 'American Downton'...

Actrice Christine Baranski in 10 sassy & classy quotes

Ze speelt Agnes van Rhijn in The Gilded Age.

Christine Baranski (69) ken je van The Good Wife en The Good Fight, maar ook als Leonards emotievrije moeder in The Big Bang Theory en de Mamma Mia-films. Binnenkort is ze te zien als Agnes van Rhijn in The Gilded Age, ook bekend als 'American Downton', van Julian Fellowes.

Classy dames spelen is haar specialiteit. "Wat ik grappig vind, want ik ben opgegroeid in een arbeiderswijk in Buffalo," zegt ze in The Guardian. "Ik sprak toen al anders dan mijn klasgenoten, dat wilde ik zo. Het was projectie van mijn kant, ik wilde naar New York om in het theater te staan. Ik leefde het imago van het soort vrouw dat ik wilde zijn."

Ze is idolaat van Maggie Smith en speelt in The Gilded Age als Agnes van Rhijn 'de Maggie Smith-rol' in 'de Amerikaanse Downton'. Agnes weigert haar nichtje te laten omgaan met 'nieuwe mensen' (lees: mensen wiens voorouders recenter dan 200 jaar eerder in Amerika arriveerden). "Schrijft iemand een betere snob dan Julian Fellowes?" vraagt Baranski zich af. "Die klasse waarin mensen niet eens weten wat een weekend is?"

Christine is overigens ook écht chic: haar tv-doorbraak was de sidekick spelen van grote ster Cybill Shepherd in de comedy Cybill. Baranski, gewapend met vlijmscherpe oneliners en martini's, stal de show, won na één seizoen al een Emmy en haalde zich zo de wrok op de hals van de leading lady. "Er waren pijnpunten," zegt Christine, "maar die show heeft me zoveel gebracht en ik kon prima met haar werken. Het lag gevoelig, maar ik wens haar het beste."

Over haar hobby's: "Ik adoreer kleding, ik ben dol op drinken. Ik heb alleen niet de neiging om me er helemaal aan over te geven. Zijn er echt mensen die meerdere martini's bij een lunch kunnen drinken?"

Christine speelt alom bewonderde advocate Diane Lockhart inmiddels al 13 jaar. "Het gevaar van iets zo lang doen is dat het kleur verliest, maar we reageren op actuele zaken. We zouden kunnen doorgaan tot de poolkappen zijn gesmolten."