'Ik dacht dat iedereen waarvan ik hield dood zou gaan.'

Özcan Akyol maakt met Sterren op het Doek sterke televisie, waarbij hij in alle rust mooie, persoonlijke ervaringen aan mensen weet te ontlokken.

Zo ook gisteravond, toen actrice Anna Drijver (38) werd geschilderd. Zo succesvol en happy als ze nu is, was ze niet altijd. Gedreven was ze wel, toen ze op haar 14de naar een modellenbureau stapte. "Eigenlijk wilde ik actrice worden," zegt ze. "Daarvoor wilde ik meer ervaring opdoen met camera’s. Dus besloot ik om model te worden." 

Özkan merkt op dat alles wat ze toen ondernam, in het teken stond van wat ze nu doet, acteren: "Ik kom weinig mensen tegen die al op zo’n jonge leeftijd op die manier hun leven uitstippelen. Een tikkeltje monomaan is dat wel. "Ik kan ook wel obsessief zijn," aldus Drijver.

Article continues after the ad

Ondanks dat rationele plannen van haar leven, bleek ze toch niet alles onder controle te kunnen houden. "Ik ben in therapie gegaan, omdat ik gewoon supersomber was," zei ze tegen Akyol. "Ik weet niet precies wat het triggerde, maar ik had ook toen heel erg last van dwangneuroses. Dat je dingetjes moet doen of denken of neerzetten op een bepaalde manier. En daar had ik het superdruk mee in mijn hoofd.” 

Haar therapeut maakte haar duidelijk dat de dwangneuroses niet vanzelf zouden overgaan en alleen maar erger zouden worden. "Toen dacht ik: oh nee, oh nee, dat wil ik echt niet. Ik moet hiermee stoppen. Toen ben ik ermee gestopt en voelde ik me nóg slechter."

'Het is allemaal niet waar, maar je denkt eigenlijk dat er een soort Apocalyps komt'

Dat leidde al snel tot een neerwaartse spiraal waarin ze het gevoel had nergens nog controle over te hebben. Bovendien werden de angsten inderdaad alleen maar groter: "Het is allemaal niet waar, maar je denkt eigenlijk dat er een soort Apocalyps komt. Heel raar, alsof ik dat zou kunnen tegenhouden met mijn tics. Maar ik dacht echt dat als ik mijn routines niet uitvoerde, iedereen waar ik van houd, dood zou gaan.”

"Ik was heel eenzaam," zegt ze. "Ik was alleen maar bezig met de dag doorkomen, ik had helemaal geen energie om na te denken over wat anderen van mij vonden."

Gelukkig heeft ze haar dwanggedachten nu goed onder controle: "Het ligt nu achter me. Daar had ik ook altijd wel vertrouwen in."

Je kunt de Sterren op het doek-aflevering met Anna terugkijken op NPO Start

Foto (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in