Haar boodschap was: 'Neem je vrijheid.'

Zorgethicus en programmamaker Doret van der Sloot spreekt voor Nouveau met vrouwen over de invloed van hun moeder op hun leven en carrière.

In de nieuwe Nouveau vertelt Aaltje van Zweden, founder stichting Papageno, Austism Advocate, publicist en master of arts over haar eigenzinnige en strijdlustige moeder Fietje.

"Het leven van mijn vader liep helaas vroegtijdig af," zegt Aaltje, hier met echtgenoot Jaap. "Mijn moeder bleek onverwoestbaar. Strijdbaarheid is het woord dat het beste bij haar past. En dat heeft ze haar dochters ook mee willen geven. We moesten moedig en nooit afhankelijk van een man zijn. En we hoefden ons nooit zorgen te maken over haar, alsjeblieft niet zeg."

Article continues after the ad

'Ze relativeerde mijn leed en gaf me een schop onder mijn billen'

"Hoewel ze zelf dagelijks haar eigen moeder belde, is zorgzaamheid niet een woord dat bij haar past. Daar heb ik het wel eens moeilijk mee gehad. Dan verlangde ik intens naar een lieve en betrokken moeder die precies wist wat er in mij omgingen haar vinger zacht op mijn zere plek zou leggen. In plaats daarvan relativeerde ze mijn leed en gaf ze me een schop onder mijn billen. Húp Aaltje. Er is niets aan de hand. Neem je vrijheid en lééf."

Verder lezen?

Het hele interview met Aaltje staat in de nieuwe Nouveau die nu in de winkel ligt. Bestellen kan ook, dan wordt het nummer zonder verzendkosten naar je opgestuurd.

Foto (c) ANP 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in