De ultieme Funny Girl is nog altijd ‘alive and kicking’.  

Zangeres, actrice, schrijver, regisseur, producer en feminist Barbra Streisand viert vandaag haar 80ste verjaardag, sassy as ever. Tien redenen om haar leven te vieren!

1 Ze is een doorzetter

Ze is vaak verguisd, om haar perfectionisme (waag het niet haar van rechts te fotograferen, links is haar goede kant!), haar uitgesproken meningen en het feit dat ze zichzelf flatterend regisseerde.

De kritiek was vrijwel altijd seksistisch en ze heeft zich er nooit door laten tegenhouden: in 1983 was ze de eerste vrouwelijke regisseur die een Golden Globe won, voor Yentl (waarin ze ironisch genoeg een man speelde).

Article continues after the ad

2 Ze is een baanbreker

De hele huidige lichting succesvolle vrouwelijke filmmakers is schatplichtig aan Streisand en haar uithoudingsvermogen. “Ik lag in Amerika voortdurend onder vuur omdat ik me niet aan de regels van Hollywood hield,” zegt ze.

“Ik was niet mooi, ik hield mijn mond niet en ik regelde alles zelf. Als ik in Engeland filmde, had ik nooit te maken met dat soort onzin. Daar had je toen Margaret Thatcher en de Queen, daar waren sterke vrouwen al heel gewoon.

3 Ze regelt zelf haar zaken

Qua zakelijkheid kunnen de Taylor Swifts van deze wereld (Taylor beschikte niet zelf over de rechten over haar masters en moest zes albums opnieuw opnemen, waarbij ze dus zichzelf coverde) ook wel iets van Streisand leren.

Op haar 21ste sloot ze een deal met Columbia dat ze akkoord ging met minder geld, in ruil voor volledige creatieve controle. “Het geld deed me weinig,” zegt ze. “Ik vond het veel belangrijker dat ik kon zingen wat ik wilde zingen.”

Ze is overigens niet alleen door haar muziek een rijke vrouw geworden, Barbra is ook een succesvol aandelenhandelaar ‘voor de lol’.  

4 Ze was authentiek voor het hip werd

Die beroemde neus? Natuurlijk moest ze daar van anderen ‘iets aan laten doen’. Ze weigerde: ‘Ik vond dat ie wel bij de rest paste.’

Zoals ze ook nooit iets heeft veranderd aan haar unieke zangtechniek, haar grappen die er nog altijd uitkomen met een Brooklyn’s accent en haar kakellach. Misschien dat ze niet ‘mooi’ is volgens volstrekt achterhaalde en door anderen bedachte normen, maar Barbra was, is en zal altijd gorgeous blijven.

5 Die stem!

Streisand heeft volledige controle over meer dan drie octaven met alle technieken die je daarbij kunt bedenken. Beetje jammer van haar verlammende plankenkoorts, maar in de studio is ze nog altijd in haar element.

Maar kritisch: elke stem slijt met de jaren, ook die van haar. “Ik zing in de auto,” zegt ze. “Alleen. Als ik vind dat het ermee door kan, is het goed. Ik pik niets van mezelf.”

6 Ze is een tikje vreemd

Dierenliefhebber Barbra was zo dol op haar hondje Samantha dat ze haar liet klonen. Tot twee keer toe.

Dit zijn momenteel haar 'fur kids'.

7 Ze gelooft in sisterhood

Waar Hollywood vrouwen graag tegen elkaar opzet, sloot Barbra vriendschap met Judy Garland, de stem van háár generatie.

Hun hand in hand medley van Happy Days Are Here Again en Get Happy is een klassieker. “Laat ze jou niet aandoen wat ze mij hebben aangedaan,” zei Judy tegen Barbra over ‘de mannen in pakken’. Streisand nam het advies serieus.

8 Recordhoudster

Ze heeft meer gouden platen dan welke andere vrouwelijke artiest en nemen we de mannen erbij, dan staat ze op de tweede plaats, na Elvis Presley. Toen ze hem in Las Vegas ontmoette was ze zo zenuwachtig dat ze haar nagels bleef lakken om zich een houding te geven. Elvis, de schat, ging door de knieën om haar te helpen.

Postuum zong ze een duet met hem.

9 Vrouw met smaak (én zelfkennis)

Barbra woont al jaren in Malibu op een ware compound met een groot huis, een gastenverblijf, een atelier en een cottage, voor als haar man James Brolin en zij het knus willen hebben.

Alles in haar huis en tuin is beeldig en haar art deco collectie is vermaard (ook nadat ze er een deel van verkocht, omdat ze vond dat haar huis op dat van een hoarder begon te lijken).

10 Ze zorgt goed voor zichzelf

Barbra onderbrak haar Heel Serieuze Inside the Actors Studio interview met James Lipton door te vragen of er wel eens iemand honger kreeg tijdens zo’n eindeloos gesprek.

Ze vroeg om een KitKat, kreeg er een op een bordje met andere snacks, waaronder Oreos, en verzwolg die met smaak tijdens de rest van de show. En een kopje thee gaat er ook altijd wel in. She’s one of us!

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in