Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

7 vragen aan Sylvana Simons van BIJ1

'Sisterhood kan heel veel vormen aannemen.' Sylvana Simons (50) werkte als televisie- en radiopresentator en richtte in 2016 de politieke partij Artikel 1 op, later BIJ1 genoemd, waarvoor ze bij de Tweede Kamerverkiezingen lijsttrekker is. In 2017 kwam ze net een paar stemmen tekort, volgens de h...

7 vragen aan Sylvana Simons van BIJ1

'Sisterhood kan heel veel vormen aannemen.'

Sylvana Simons (50) werkte als televisie- en radiopresentator en richtte in 2016 de politieke partij Artikel 1 op, later BIJ1 genoemd, waarvoor ze bij de Tweede Kamerverkiezingen lijsttrekker is. In 2017 kwam ze net een paar stemmen tekort, volgens de huidige peilingen kan ze dit jaar rekenen op een zetel.

Ze staat bekend als iemand die het debat scherp voert en heeft vaak te maken met bedreigingen en racisme, wat haar er niet van weerhoudt ongemakkelijke onderwerpen op de agenda te zetten

Waarom bent u de politiek ingegaan?

Sylvana Simons: "Omdat het nodig was. Na 25 jaar manoeuvreren langs het alledaags racisme kwam er een moment aan de tafel bij De Wereld Draait Door waarop ik wist dat ik er niet langer voor weg kon lopen, maar het moest aangaan. Ik wilde mijn bekendheid, mijn podium, gaan inzetten ten dienste van de samenleving.

Politiek is de plek waar onze samenleving wordt vormgegeven, waar beslissingen worden genomen die direct impact hebben op ons dagelijks leven. Ik wil daar een plek aan tafel om mee te denken, mee te praten, mee te beslissen."



Wat is het zwaarste aspect van uw werk?

"Het zwaarste aspect is dat politiek 24 uur per dag doorgaat en dat het overal aanwezig is. Tijdens het boodschappen doen kan je oog vallen op een verwaarloosd gebouw, en dan denk je: “Waarom staat dat gebouw er zo bij?” Je ziet daklozen. Dat is politiek. Het is overal. In de krant, op straat, in een brief die de kinderen van school meenemen. Dat maakt het zwaar, omdat het moeilijk is ervan los te komen en rust te vinden.

En wat is het beste aan uw baan?

"Het mooiste is dat je echt verschil kunt maken in leven van mensen. Tastbare problemen oplossen. Natuurlijk lukt ook veel niet in de politiek, maar je hebt de kans om beleid te beïnvloeden of vorm te geven. Dat is heel bijzonder, als dat lukt.

Ook de liefde, het respect en de waardering die we krijgen van de mensen voor wie wij staan. Weten dat je echt verschil kunt maken voor iemand."



Wat is uw beste tip om overeind te blijven in een debat van 18 uur?

"Ik heb gelukkig nog nooit een debat van 18 uur moeten voeren. Wel ben ik 20 uur aanwezig geweest bij een raadsvergadering. Het moeilijkste is om gefocust te blijven op het onderwerp. Je kunt er bij zo’n lang debat vanuit gaan dat het een beladen onderwerp is, dat de messen scherp zijn.

'Bij nachtelijke debatten is het altijd handig om chocola in je tas te hebben'

Laat je dus niet afleiden, houd scherp wat de kern van het debat en jouw eigen bijdrage erin is. Daarnaast: drink veel water en draag comfortabele schoenen! En bij nachtelijke debatten is het altijd handig om chocola in je tas te hebben."



Waar haalt u buiten uw werk energie uit?

"Mijn kinderen en kleinkind. Mijn kleinkind is mijn grote liefde en daar ben ik ontzettend verliefd op.