Nieuwsgierigheid en motivatie vergroten je kansen op de arbeidsmarkt.

Veel Nederlanders (een kwart om precies te zijn) toonde zich de afgelopen twee jaar leergierig en gebruikten de veranderde werkomstandigheden tijdens de pandemie om cursussen te doen en nieuwe dingen te leren.

Vijftigplussers blijven een beetje achter in deze trend, ze zien niet zo snel het nut in van een cursus of opleiding, zo blijkt uit onderzoek van Panel Inzicht. Men ondervroeg duizend mensen in opdracht van Intermediair en Springest. Bijna een kwart van de respondenten tussen de 18-67 jaar heeft zich het afgelopen jaar bij- of omgeschoold. Opvallend: dat zijn vooral respondenten van 18 tot 34 jaar, gevolgd door de groep 35 tot 49-jarigen.

Iedereen loopt het risico dat een baan wordt vervangen door automatisering

Het is jammer dat de 50+ lichting achterblijft, want iedereen loopt het risico dat een baan wordt vervangen door automatisering: dat jij loyaal bent aan je werkgever, wil niet zeggen dat dit andersom ook zo zal zijn. En het is al moeilijk genoeg om op te boksen tegen leeftijdsdiscriminatie zonder actuele kennis en vaardigheden die passen bij deze tijd.

Article continues after the ad

'Oudere werknemers willen nieuwe kennis en vaardigheden direct kunnen toepassen in hun werk'

Hoe kan het dat 50-plussers zich minder vaak willen ontwikkelen? ‘Tijdens de midlife-periode verandert voor veel mensen hun perspectief op tijd’, verklaart Beatrice van der Heijden, hoogleraar strategisch human resource management aan de Radboud Universiteit, in de Volkskrant. ‘Als 18-jarige denk je misschien: wat leuk, een cursus Spaans, dat komt vast ooit van pas. Oudere werknemers willen nieuwe kennis en vaardigheden direct kunnen toepassen in hun werk. En als het niet aansluit, zien ze er het nut niet van in.’

Alles wat je op je CV kunt zetten is meegenomen, mocht je boventallig worden

Wat te doen? Pak de kansen die je krijgt om je te ontwikkelen en wees er proactief in. Veel cursusplekken en interne opleidingen gaan naar jongere collega's, maar je hebt er evenveel recht op en het maakt bovendien een gemotiveerde indruk. Alles wat je op je CV kunt zetten is meegenomen, mocht je boventallig worden en op zoek moeten naar ander werk.

Illustratie (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in