Het moet wel raar lopen als ze niet in het kabinet komen.

Terwijl Nederland kerstmis viert, wordt er achter de schermen in Den Haag druk gewerkt aan de samenstelling van een nieuw kabinet.

Dat is inmiddels in het stadium waarin de AIVD antecedentenonderzoek doet en de potentiële kandidaten zaken die kunnen wijzen op eventuele belangenverstrengeling moeten afstoten.  

Officieel is nog niet bekend om welke 'poppetjes' het gaat, maar er moeten wel heel rare dingen gebeuren als deze drie powervrouwen niet in het nieuwe kabinet komen.

Article continues after the ad

Sigrid Kaag

Om te beginnen Sigrid Kaag van D66, partijleider van een van de regeringspartijen. Ze was eerder minister van Buitenlandse Zaken en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in Rutte III.

Ze neemt haar verantwoordelijkheid, ondanks dreigbrieven en een lang niet altijd prettige werkomgeving. "Dat Hugo de Jonge pas in de laatste week voor het kerstreces van de oppositie ook complimenten kreeg voor zijn tomeloze inzet, dat is toch vreselijk?" zegt ze in het Algemeen Dagblad. "In een normaal bedrijf zitten mensen met tegengestelde belangen elkaar ook niet de hele dag af te branden, dat zou niet bevorderlijk zijn voor de prestaties van het concern.''

We gokken op vice-premier en een ministerspost. Buitenlandse Zaken is helemaal haar ding, maar is vanwege haar aftreden lastig geworden (wild card voor BuZa: Jeanine Hennis-Plasschaert die lang genoeg op het strafbankje heeft gezeten). Sigrid op Klimaat vanwege het groene D66-hart?

Carola Schouten

Sinds 2017 (inmiddels demissionair) vicepremier en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Tweede Kamerlid voor de Christenunie, een van de regeringspartijen.

De CU levert twee ministers en een staatssecretaris. Als Schouten in het kabinet komt, dan zal dat niet weer op Landbouw zijn. Het zou zomaar eens Sociale Zaken & Werkgelegenheid kunnen worden.

Dilan Yesilgöz-Zegerius

Yesilgöz-Zegerius gaf eerder haar Kamerzetel op voor een staatssecretariaat in het demissionaire kabinet, waar ze op Klimaat en Energie zit. Deze inzet zal worden beloond. 

Dilan is bovendien een ervaren politica die tegen een stootje kan: "Ik kom uit een lange, rijke traditie van eigenzinnige, strijdlustige vrouwen," zei ze eerder in Nouveau. Wij zien haar wel als minister van Infrastructuur en Waterstaat

Grote ploeg

Op dit moment wordt er uitgegaan van 30 nieuwe bewindspersonen. 20 ministers, 10 staatssecretarissen. De VVD levert 8 ministers, D66 krijgt er 6, het CDA 4 en ChristenUnie 2. De VVD krijgt 4 staatssecretarissen, D66 3, CDA 2 en ChristenUnie 1. Er zou worden gestreefd naar een gelijke man-vrouwverdeling.

Als alles goed verloopt, kan het kabinet-Rutte IV in de tweede week van januari op het bordes staan en aan de slag gaan.

Foto (c) Getty Images, Nouveau

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in