Hoe staan de zaken ervoor, een halve eeuw na de seksuele revolutie?

Let's talk about sex. Vandaag verschijnt 'Hoe doen we het?' van Milou Deelen, ofwel 'Een zoektocht naar het seksleven van vrouwen'. Aan de hand van de gesprekken en haar persoonlijke ervaringen maakt ze de balans op: hoe staat het ervoor qua seksuele gelijkwaardigheid, een halve eeuw na de seksuele revolutie?

Het resultaat: eerlijke en herkenbare verhalen. Onder anderen Heleen van Royen, Berget Lewis, Hedy d’Ancona, Tjitske Reidinga, Lale Gül, S10 en Selma Omari vertellen alles over hun seksuele ontdekkingsreis: van hoe hun eerste keer was, tot met welke seksuele moraal zij zijn grootgebracht, en of ze weleens ongewenste intimiteiten meegemaakt hebben tot wat hun persoonlijke definitie van goede seks is.

Uit het boek

Tjitske Reidinga doet alsof ze preuts is. "Ik vind dat namelijk heel aantrekkelijk in vrouwen. Erg hè, dat ik dat vind? Maar in mijn jongere jaren vond ik vrouwen die op mannen afstappen echt stom. Disturbing zelfs, ik kon er weken mee bezig zijn hoe disturbing ik het vond als een vrouw op een man afstapte en vroeg of hij met haar naar bed wilde. Het slaat nergens op, maar ik vond dat niet vrouwelijk. Dat vind ik niet meer hoor, maar ik zou nog steeds niet zelf op een man, of vrouw, afstappen. Ik heb wat met het veroveringsproces, dat mag van mij heel lang duren, op een ouderwetse manier. Dat keurige, afstandelijke dat typisch Brits is. Ik heb een enorme neiging naar romantiek en een soort Jane Austen-achtige wereld."

Article continues after the ad

'Het gaat over onze vulva, Tjits, ga jij maar naar het toilet'

"Ik sta bekend onder vrienden als: “Het gaat over onze vulva, Tjits, ga jij maar naar het toilet.” Dat komt omdat ik een paar gretige vrouwen om me heen heb, die er graag over praten. Ik vind dat niet zo aantrekkelijk. Zo niet Jane Austen. Ik wilde altijd zo’n Engels figuurtje zijn, maar dat is nooit gelukt. Ik wilde keurig, mysterieus en afstandelijk zijn. Ik wil dat imago, maar ik ben het niet.’

Ze pleit voor wat meer taboe op seks: "Alles in de wereld gaat veel te veel over seks. Of het nou gaat om een koffiereclame, of het verkopen van een legging of wasmiddel. Zoals ze vroeger zeiden: sex sells. Dat is zo en dat vind ik heel vermoeiend. Wat heeft wasmiddel nou met seks te maken? Ook met die Kardashian-familie met al die bil- en borstvergrotingen. Actrice Halina Reijn zei: “Ik vind het zo goed dat ze gewoon met hun lichaam doen wat ze willen.” Flikker op, is dat het nieuwe feminisme? Dat je zulke implantaten in je billen stopt? Dat geloof ik niet, echt niet. Dat gaat gewoon om seks."

Foto's Tjitske (c) Nouveau / DPG Media 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in