Wist je dat je al eerder aan je lichaam kan merken dat de overgang er aan komt? Halverwege de veertig, maakt je lijf zich al op voor de volgende levensfase. In ieder geval bij het overgrote deel van vrouwen (60 %). Die periode kan wel 7 jaar duren. Aan deze 13 dingen herken je de overgang.

Je bent officieel in de menopauze als je een jaar niet meer ongesteld bent geworden. In de tussentijd, ben je perimenoposaal vanaf het moment dat je cyclus uitblijft.

De overgang, of menopauze heeft vele gezichten. Sommige vrouwen fietsen er doorheen alsof er niets aan de hand is, anderen moeten zuchten en zwoegen met alle bijbehorende ongemakken als opvliegers en stemmingswisselingen. 

De samenstelling van de hormonen oestrogeen en progesteron verandert en dat merk je vooral aan:

1. De opvliegers

Een van de meest bekende verschijnselen. Je voelt het bloed naar je hoofd stijgen (helaas, is dat ook vaak te zien) en het zweet breekt je letterlijk uit. Soms wel 15 tot 20 keer per dag.

Minder alcohol kan helpen als je ook ’s nachts last hebt van nachtzweten. Zoals die ‘hot flashes’ komen, zo gaan ze ook weer weg.

2. Je libido verlaagt

Biologisch gesproken is dit wel logisch. Je bent niet, of in ieder geval heel verminderd, vruchtbaar. Seks heeft voortplantingstechnisch gesproken geen nut meer.

Misschien soms toch even zin maken, want de endorfines (gelukshormoon) die vrijkomen als je seks hebt, kun je in deze fase best gebruiken.

3. Je haar wordt dunner

Die prachtige lokken hangen er de laatste tijd maar triest bij. Dof zelfs. Dat komt doordat je minder oestrogeen en progesteron aanmaakt. Niet alle vrouwen hebben er last van, maar sommige helaas wel.

Een behoorlijk hard gelach, want je zit al minder lekker in je vel en dan laat je haar het ook ineens afweten. Pfff. Een gezond eetpatroon en voldoende water drinken kan de effecten verminderen.

4. Of je krijgt haar op plekken waar het nooit zat

Door de afname van het vrouwenlijk hormoon oestrogeen, kan het mannelijk hormoon in de haarzakjes opleven; androgeen.

Die zachte donshaartjes worden ineens stugger en donkerder. En vaak op plekken waar je het écht niet wilt. Wangen, kin, buik en rug. Ontharen is eigenlijk het enige wat je kan doen.

5. Je huid wordt droger

En dat voelt een beetje stug aan. Dat zachte babyhuidje van vroeger is helaas niet meer. Door de afname van oestrogeen neemt de elasticiteit van je huid af. Ook hier kan je je lijf een beetje helpen met gezonde voeding en voldoende vocht (nee, géén wijn helaas).

6. Je komt slecht in slaap

Progesteron, dat je helpt bij in slaap vallen, vermindert. Dat kan ervoor zorgen dat je je ’s avonds rusteloos voelt en met een licht paniekerig gevoel in bed ligt.

Je helpt jezelf door een halfuur voor het slapen gaan geen scherm meer te bekijken en je je niet te druk maakt over het wakker liggen, maar ja, dat is makkelijk gezegd...

7. Hello mood swings

Je bent snel geïrriteerd, herkent jezelf bijna niet qua prikkelbaarheid en wordt soms overvallen door een neerslachtigheid die je nooit kende. Het zijn de eerste tekenen van de veranderingen in je lijf. Sommige vrouwen raken er zelfs overspannen van.

Je voelt je nerveus, opgejaagd en uit hun evenwicht. Hierdoor twijfel je aan zichzelf, aan je relatie, je werk en noem maar op. Omdat je nog gewoon ongesteld wordt, denk je misschien dat je gewoon last van PMS hebt, maar hier is wat anders aan de hand.

In het vroege begin van de overgang, daalt de oestrogeenproductie al vanuit de eicellen. Omdat de hersenen die productie weer willen opvoeren, gaat het FSH-spiegel (Follikel Stimulerend Hormoon) omhoog.

Die stijging zorgt voor een hormonale storing in het limbisch systeem van de hersenen dat onze emotionele reacties reguleert. Als je daar gevoelig voor bent, vliegen je emoties alle kanten op.

Het goede nieuws? Het gaat ook weer over, maar het kan wel een paar jaar duren. 

8. Verstooidheid

Je legt je autosleutels in de boekenkast of een telefoon in de koelkast. Waar is die ene sjawl gebleven? Oh, in de sokken lade. Pffff, vermoeiend! Je kan in deze periode gewoon even niet zo scherp zijn.

Wat helpt? Voldoende beweging en genoeg rust. Ben je mooi klaar mee als je ook al moeilijk slaapt, maar je rust ook uit als je niet slaapt en gewoon een momentje voor jezelf pakt.

9. Je borsten worden slapper

Het bindweefsel in je huid verandert naarmate je ouder wordt, dat is bij iedereen zo. Daardoor wordt je huid wat slapper. Maar doordat je oestrogeen ook vermindert, verliezen je borsten iets aan stevigheid.

10. Wat je niet in de gaten hebt: botontkalking

Je oestrogeen, wat zorgt voor sterke botten, neemt af. Daardoor worden je botten zwakker. Soms krijg je pijnlijke gewrichten of snelle blessures.

Zorg ervoor dat je voldoende vitamine D en calcium binnen krijgt en probeer iets minder zout te eten.

11. Hoger risico op hartfalen

Het is niet de menopauze zelf die het hartfalen veroorzaakt, maar post-menoposale vrouwen maken minder oestrogeen aan en dat zorgt voor een verhoging van het risico op hartfalen. 

12. Je spijsvertering verandert

Nog zo’n cadeautje van Moeder Natuur. Je spijsvertering vertraagt. Als je vrolijk door blijft eten en drinken zoals je gewend bent, kom je ineens kleine beetjes aan. Het vet centreert zich voornamelijk op je middel. En bedankt.

Goed op je eten letten en voldoende beweging helpt, maar die kilootjes sluipen er helaas makkelijker aan dan af.

13. Duizelingen

Schommelingen in je progesteron kunnen er voor zorgen dat de vloeistof in je evenwichtsorgaan ietwat stroperig wordt. Daardoor kan je soms overvallen worden door duizeligheid. Het gaat vanzelf weer over, maar prettig is het natuurlijk niet.

In welke mate de symptomen voorkomen in welke fase van de menopauze, zie je hier:

Heb je heel veel last van overgangsverschijnselen? Ga dan naar je huisarts. Misschien kunnen hormoonsupplementen je helpen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Beeld: iStock. Bron: HealthyWay, Gezondheidsnet.

Zoals ze eerder al het nieuws van haar zwangerschap bekend maakt, zo deelt ze ook de geboorte van haar zoontje op haar Instagram.

Eva (39) is sinds september 2016 samen met haar vriend Dexter van der Voorn, die televisieproducent is. Hij werkte onder meer bij haar programma De Verenigde Staten van Eva.

Het is het eerste kindje van het stel.

Van harte gefeliciteerd!

Zo maakte ze het nieuws bekend:

 

Stiekem al die tijd aan duopresentatie gedaan... #zwanger #jinekbaby

Een bericht gedeeld door Eva Jinek (@evajinekofficial) op

En déze prachtige foto plaatste ze 24 augustus nog:

En nu is daar de kleine Pax Valentijn. Pax betekent 'vrede' in het Latijn, wat een mooie naam!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hij is er, het beste dat ons kon overkomen: Pax Valentijn Van der Voorn, 6-9-2018. #jinekbaby

Een bericht gedeeld door Eva Jinek (@evajinekofficial) op

Beeld: Hollandse Hoogte

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Van Guilty pleasure tot boeken op haar lijstje en reizen die ze ooit nog hoopt te maken. Astrid onthult ons al haar favorieten en geeft zo ook een paar mooie tips.

Astrid Joosten (60) is presentatrice, programmamaker en vinoloog. in de zomer presenteert ze een nieuwe spelshow, deze maand gaat ze van start met haar bedrijf women empowering women.

1. Favoriete productie

‘Naast mijn ‘gewone’ bezigheden als de presentatie van tv-programma’s, de wijnwinkel die ik run met Thérèse Boer en het voorzitten van congressen begin ik deze maand met mijn eerste coachingvierdaagse voor mijn nieuwe bedrijfje Women Empowering Women.

Het is een traject voor vrouwelijke professionals die verder willen komen, die al hun talenten willen benutten. Ik doe dat samen met Carola Schothorst. Heel fijn om vrouwen die dat nodig hebben een duwtje in de rug te kunnen geven.’ www.joostenschothorst.nl 

2. Favoriete boeken  

‘Ik lees veel en graag, maar het lukt meestal pas echt in de vakantie. Ik heb een hele stapel liggen. Onder meer de biografie van Adèle Bloemendaal en De heilige Rita van Tommy Wieringa.’ 

3. Verheugt zich op

‘Mijn nieuwe spelprogramma, dat vanaf juli op tv te zien is. Het is een taalquiz en heet De S.P.E.L.- show. Het leuke is dat ik het helemaal zelf heb bedacht, het is helemaal van mij. Fantastisch om dit te mogen doen.’  

4. Haalt inspiratie uit

Vrouwen als Neelie Kroes,  Sylvia Toth en Sonja Barend zijn onverminderd inspirerend. Maar ook de wijnboeren die ik op mijn reizen tegenkom en die zo veel liefde voor hun vak uitstralen, zijn een bron van inspiratie.’ 

5. Favoriete museum  

‘Ik ga binnenkort op wijnreis naar Spanje. We komen onder meer in La Rioja en eindigen in Bilbao, dus ik ga zeker naar Museo Guggenheim.’

6. Mooie traditie

‘Dat ik, deze keer rond Koningsdag, met mijn broer en zus een lang weekend naar Frankrijk ga. Sinds onze ouders niet meer leven, is het een traditie om eens per jaar een familiereünie in mijn huis in Frankrijk te houden.

Maar nu gaan we dus ook een keer met zijn drieën. Lekker wandelen, praten, lezen en eten.’

7. Passie voor

‘Het leven zelf. Ik ben heel breed geïnteresseerd. Televisie, wijn, de trainingen... Zelfontplooiing en groei vind ik de belangrijkste dingen die er zijn. Groeien kun je ondanks diepe dalen, daar weet ik zelf alles van.

Na de dood van mijn man dacht ik: van mij hoeft het niet meer. Toch vond ik de kracht om door te gaan en te groeien. Ik heb het leven omarmd; er zijn weer zo veel dingen waar ik blij van word...’  

8. Favoriete kleding 

'Mijn stijl is klassiek sportief, niet te bont, geen toeters en bellen. Armani is een grote favoriet, vooral vanwege de mooie jasjes. Ik hou erg van broeken met blouses en jasjes, maar ben ook dol op jurken.

Ik heb laatst in het Zeeuwse Sas van Gent een fijne winkel ontdekt, Bankgeheim. Fantastisch concept: ze hebben er alles van mooie merkkleding tot schoenen en tassen. Ik heb de halve winkel leeggekocht.’  

9. Guilty pleasure

‘Chips! Heerlijk bij een glaasje wijn. Het liefst eet ik dan de hele zak leeg. Soms doe ik dat ook.’

10. Kunst

‘Mijn jongste aanschaf is een schilderij van Armando. Dat wilde ik al twintig jaar hebben; op een veiling heb ik eindelijk mijn slag kunnen slaan.’


11. Theater

‘Ik ben dol op toneel. Deze maand ga ik naar Aquarium, een intelligente komedie, geschreven voor Pierre Bokma en Jacqueline Blom.

Ik ga zeker ook naar Vele hemels boven de zevende naar het boek van Griet Op de Beeck en van mijn favoriete gezelschap Toneelgroep Amsterdam wil ik graag Ibsen House zien.’

12. Favoriete keuken

‘Ik hou van een hoop verschillende keukens en ambiances. Frans en Italiaans, chic afgewisseld met een bistro. Als er maar goed gekookt wordt.

Ik ben bijvoorbeeld gek op Café De Klepel in Amsterdam: heel simpel, maar erg lekker. Als het om Aziatisch eten gaat, vind ik Izakaya heerlijk. En Taiko in het Conservatorium Hotel.’

13. Reizen waar ik van droom

‘Er staat een aantal grote reizen hoog op mijn verlanglijstje. Een safari in Afrika bijvoorbeeld, en dan logeren in zo’n lodge met een bad op pootjes.

Ook zou ik graag een wijnreis maken door Australië en Nieuw-Zeeland. Maar Frankrijk blijft mijn favoriete land. Ik heb er niet voor niets een tweede huis.’

14. Favoriete verzorgingsproducten

‘Ik heb makkelijk haar, maar ook een heel goede kapper. Jos, in Amsterdam-Zuid. Ik laat mijn haar elke week föhnen, dan zit het dagenlang goed. Hij verft en knipt ook geweldig.

Ik gebruik weinig make-up. Wel altijd mascara, en lipgloss van Clarins. Mijn favoriete geur is Amouage.’

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Beeld: Getty Images, ANP, Mhondoro Game Lodge