Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

10 dingen die je vandaag nog moet weggooien (te beginnen met je kussen... brrr)

Soms weet je niet half hoeveel bacteriën zich verschuilen in de onschuldigste spullen. Maar hoe vaak zijn sommige favorieten aan vervanging toe? Je zult er nog verbaasd van staan te kijken. Hupsakee, weg ermee, is ons nieuwe credo! 1. Je kussenZeg maar 'hallo!' tegen de buurtjes in je kussen. Je ...

10 dingen die je vandaag nog moet weggooien (te beginnen met je kussen... brrr)

Soms weet je niet half hoeveel bacteriën zich verschuilen in de onschuldigste spullen. Maar hoe vaak zijn sommige favorieten aan vervanging toe? Je zult er nog verbaasd van staan te kijken. Hupsakee, weg ermee, is ons nieuwe credo!

1. Je kussen
Zeg maar 'hallo!' tegen de buurtjes in je kussen. Je weet wel, die 'vrienden' waar je 's nachts zo gezellig tegenaan kruipt. Experts zeggen dat bij kussens van twee jaar oud, 10% van het gewicht wordt bepaald door stofmijt én hun uitwerpselen. Vandaag nog shoppen voor een nieuwe?

2. Kapotte sokken (of enkele)
Heb jij ook een bak met sokken waarvan de 'wederhelft' mist? En hoop je dat het andere exemplaar ooit nog boven water komt? Wacht niet langer, weg ermee. Want waarschijnlijk heb je die sokken ook helemaal niet nodig, maar is je zoektocht een (kansloze) missie geworden. Die je zo langzamerhand liever kwijt dan rijk bent...

3. Oude lingerie
En dan natuurlijk niet die prachtexemplaren waar je een vermogen aan hebt uitgegeven, maar de beha's, body's en slips waarvan je weet dat je ze toch niet meer zult aantrekken. Die hun beste tijd hebben gehad. Heerlijk, zo'n la uitspitten; heb je straks weer voldoende ruimte voor nieuw moois.  

Lees ook: Dit moet je weten over bacteriën op de werkvloer (en in je designertas)

4. Lege batterijen
Ken je die verzameling batterijen in de rommel-la die je altijd nog gaat testen om te checken of ze echt leeg zijn? Dat ga je niet doen, geloof ons. Dat doet niemand. Hetzelfde geldt voor oude lampen en verdwaalde oplaad-kabeltjes die soms wel en soms niet werken (hoe is dát trouwens mogelijk?). Gooi ze allemaal veilig weg, dat kan op heel veel plekken. Overigens kan 99% van de inhoud van je rommel-la zo de prullenbak in.

5. Oude kranten
Daar kun je ook in rap tempo stápels van hebben en meestal prent je jezelf in: ik ga dat artikel echt nog lezen. Maar omdat we zoveel dingen te doen hebben doordeweeks, en het weekend ook vaak voller is dan verwacht, komt het er doorgaans niet van. De tip die - voor ons in elk geval - alles oplost: stap over op digitale dagbladen. Hier vind je een handig overzicht. Kijk, dat ruimt lekker op! 

6. Geopende blikken verf
Als ze eenmaal open zijn (ook als je ze weer voorzichtig hebt afgesloten) zijn blikken verf na twee jaar niet meer te gebruiken. Warmte, kou en de tand des tijds tasten het pigment aan. Zo gooi je ze verantwoord weg.

7. Je tandenborstel
Tandartsen adviseren om een tandenborstel na een halfjaar te vervangen. De opbouw van bacteriën plus het verouderen van de borstel zorgen ervoor dat jouw onmisbare favoriet niet alleen vies wordt, maar soms zelfs een gevaar voor je gezondheid is. Neem daarom niet eens de moeite om 'm schoon te maken, maar koop een nieuwe. Sommige mensen hebben daar zelfs 4000 dollar voor over, kijk maar.

8. Make-up waarvan de datum is verstreken
Ach, dat kun je best weggooien zonder pijn in je hart, toch? Want je favoriete make-up gebruik je waarschijnlijk toch dagelijks. Lipstick, mascara andere spullen met een verstreken houdbaarheidsdatum hebben hun langste tijd gehad in jouw boudoir. Voor je het weet heb je anders een ontstoken oog (of twee - en waarom altijd als je net een feestje hebt?) of irritatie-pukkeltjes op je gezicht, en dat wil je echt niet. Die THT-datum is er niet voor niets.

9. Sponsjes
Elke maand moeten sponsjes worden vervangen voor nieuwe exemplaren in de keuken en badkamer. Maar tussendoor moeten ze grondig worden schoongemaakt om (opbouw van) bacteriën te voorkomen.

10. Plastic snijplanken
Snijden op plastic plankjes beschadigt het oppervlak (die lijntjes die je ziet na de eerste paar keer gebruik). En als zich in die lijnen bacteriën gaan ophopen, lukt het vrijwel niet meer om die te verwijderen. Onderzoekers raden dan ook houten snijplanken aan, die van nature antibacteriële componenten bevatten. Daardoor gaan bacteriën automatisch dood op een houten plank.

Bron beeld: iStockfoto