Soms weet je niet half hoeveel bacteriën zich verschuilen in de onschuldigste spullen. Maar hoe vaak zijn sommige favorieten aan vervanging toe? Je zult er nog verbaasd van staan te kijken. Hupsakee, weg ermee, is ons nieuwe credo!

1. Je kussen
Zeg maar 'hallo!' tegen de buurtjes in je kussen. Je weet wel, die 'vrienden' waar je 's nachts zo gezellig tegenaan kruipt. Experts zeggen dat bij kussens van twee jaar oud, 10% van het gewicht wordt bepaald door stofmijt én hun uitwerpselen. Vandaag nog shoppen voor een nieuwe?

2. Kapotte sokken (of enkele)
Heb jij ook een bak met sokken waarvan de 'wederhelft' mist? En hoop je dat het andere exemplaar ooit nog boven water komt? Wacht niet langer, weg ermee. Want waarschijnlijk heb je die sokken ook helemaal niet nodig, maar is je zoektocht een (kansloze) missie geworden. Die je zo langzamerhand liever kwijt dan rijk bent...

3. Oude lingerie
En dan natuurlijk niet die prachtexemplaren waar je een vermogen aan hebt uitgegeven, maar de beha's, body's en slips waarvan je weet dat je ze toch niet meer zult aantrekken. Die hun beste tijd hebben gehad. Heerlijk, zo'n la uitspitten; heb je straks weer voldoende ruimte voor nieuw moois.  

Lees ook: Dit moet je weten over bacteriën op de werkvloer (en in je designertas)

4. Lege batterijen
Ken je die verzameling batterijen in de rommel-la die je altijd nog gaat testen om te checken of ze echt leeg zijn? Dat ga je niet doen, geloof ons. Dat doet niemand. Hetzelfde geldt voor oude lampen en verdwaalde oplaad-kabeltjes die soms wel en soms niet werken (hoe is dát trouwens mogelijk?). Gooi ze allemaal veilig weg, dat kan op heel veel plekken. Overigens kan 99% van de inhoud van je rommel-la zo de prullenbak in.

5. Oude kranten
Daar kun je ook in rap tempo stápels van hebben en meestal prent je jezelf in: ik ga dat artikel echt nog lezen. Maar omdat we zoveel dingen te doen hebben doordeweeks, en het weekend ook vaak voller is dan verwacht, komt het er doorgaans niet van. De tip die - voor ons in elk geval - alles oplost: stap over op digitale dagbladen. Hier vind je een handig overzicht. Kijk, dat ruimt lekker op! 

6. Geopende blikken verf
Als ze eenmaal open zijn (ook als je ze weer voorzichtig hebt afgesloten) zijn blikken verf na twee jaar niet meer te gebruiken. Warmte, kou en de tand des tijds tasten het pigment aan. Zo gooi je ze verantwoord weg.

7. Je tandenborstel
Tandartsen adviseren om een tandenborstel na een halfjaar te vervangen. De opbouw van bacteriën plus het verouderen van de borstel zorgen ervoor dat jouw onmisbare favoriet niet alleen vies wordt, maar soms zelfs een gevaar voor je gezondheid is. Neem daarom niet eens de moeite om 'm schoon te maken, maar koop een nieuwe. Sommige mensen hebben daar zelfs 4000 dollar voor over, kijk maar.

8. Make-up waarvan de datum is verstreken
Ach, dat kun je best weggooien zonder pijn in je hart, toch? Want je favoriete make-up gebruik je waarschijnlijk toch dagelijks. Lipstick, mascara andere spullen met een verstreken houdbaarheidsdatum hebben hun langste tijd gehad in jouw boudoir. Voor je het weet heb je anders een ontstoken oog (of twee - en waarom altijd als je net een feestje hebt?) of irritatie-pukkeltjes op je gezicht, en dat wil je echt niet. Die THT-datum is er niet voor niets.

9. Sponsjes
Elke maand moeten sponsjes worden vervangen voor nieuwe exemplaren in de keuken en badkamer. Maar tussendoor moeten ze grondig worden schoongemaakt om (opbouw van) bacteriën te voorkomen.

10. Plastic snijplanken
Snijden op plastic plankjes beschadigt het oppervlak (die lijntjes die je ziet na de eerste paar keer gebruik). En als zich in die lijnen bacteriën gaan ophopen, lukt het vrijwel niet meer om die te verwijderen. Onderzoekers raden dan ook houten snijplanken aan, die van nature antibacteriële componenten bevatten. Daardoor gaan bacteriën automatisch dood op een houten plank.

Bron beeld: iStockfoto

Zoals ze eerder al het nieuws van haar zwangerschap bekend maakt, zo deelt ze ook de geboorte van haar zoontje op haar Instagram.

Eva (39) is sinds september 2016 samen met haar vriend Dexter van der Voorn, die televisieproducent is. Hij werkte onder meer bij haar programma De Verenigde Staten van Eva.

Het is het eerste kindje van het stel.

Van harte gefeliciteerd!

Zo maakte ze het nieuws bekend:

 

Stiekem al die tijd aan duopresentatie gedaan... #zwanger #jinekbaby

Een bericht gedeeld door Eva Jinek (@evajinekofficial) op

En déze prachtige foto plaatste ze 24 augustus nog:

En nu is daar de kleine Pax Valentijn. Pax betekent 'vrede' in het Latijn, wat een mooie naam!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hij is er, het beste dat ons kon overkomen: Pax Valentijn Van der Voorn, 6-9-2018. #jinekbaby

Een bericht gedeeld door Eva Jinek (@evajinekofficial) op

Beeld: Hollandse Hoogte

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Wist je dat je al eerder aan je lichaam kan merken dat de overgang er aan komt? Halverwege de veertig, maakt je lijf zich al op voor de volgende levensfase. In ieder geval bij het overgrote deel van vrouwen (60 %). Die periode kan wel 7 jaar duren. Aan deze 13 dingen herken je de overgang.

Je bent officieel in de menopauze als je een jaar niet meer ongesteld bent geworden. In de tussentijd, ben je perimenoposaal vanaf het moment dat je cyclus uitblijft.

De overgang, of menopauze heeft vele gezichten. Sommige vrouwen fietsen er doorheen alsof er niets aan de hand is, anderen moeten zuchten en zwoegen met alle bijbehorende ongemakken als opvliegers en stemmingswisselingen. 

De samenstelling van de hormonen oestrogeen en progesteron verandert en dat merk je vooral aan:

1. De opvliegers

Een van de meest bekende verschijnselen. Je voelt het bloed naar je hoofd stijgen (helaas, is dat ook vaak te zien) en het zweet breekt je letterlijk uit. Soms wel 15 tot 20 keer per dag.

Minder alcohol kan helpen als je ook ’s nachts last hebt van nachtzweten. Zoals die ‘hot flashes’ komen, zo gaan ze ook weer weg.

2. Je libido verlaagt

Biologisch gesproken is dit wel logisch. Je bent niet, of in ieder geval heel verminderd, vruchtbaar. Seks heeft voortplantingstechnisch gesproken geen nut meer.

Misschien soms toch even zin maken, want de endorfines (gelukshormoon) die vrijkomen als je seks hebt, kun je in deze fase best gebruiken.

3. Je haar wordt dunner

Die prachtige lokken hangen er de laatste tijd maar triest bij. Dof zelfs. Dat komt doordat je minder oestrogeen en progesteron aanmaakt. Niet alle vrouwen hebben er last van, maar sommige helaas wel.

Een behoorlijk hard gelach, want je zit al minder lekker in je vel en dan laat je haar het ook ineens afweten. Pfff. Een gezond eetpatroon en voldoende water drinken kan de effecten verminderen.

4. Of je krijgt haar op plekken waar het nooit zat

Door de afname van het vrouwenlijk hormoon oestrogeen, kan het mannelijk hormoon in de haarzakjes opleven; androgeen.

Die zachte donshaartjes worden ineens stugger en donkerder. En vaak op plekken waar je het écht niet wilt. Wangen, kin, buik en rug. Ontharen is eigenlijk het enige wat je kan doen.

5. Je huid wordt droger

En dat voelt een beetje stug aan. Dat zachte babyhuidje van vroeger is helaas niet meer. Door de afname van oestrogeen neemt de elasticiteit van je huid af. Ook hier kan je je lijf een beetje helpen met gezonde voeding en voldoende vocht (nee, géén wijn helaas).

6. Je komt slecht in slaap

Progesteron, dat je helpt bij in slaap vallen, vermindert. Dat kan ervoor zorgen dat je je ’s avonds rusteloos voelt en met een licht paniekerig gevoel in bed ligt.

Je helpt jezelf door een halfuur voor het slapen gaan geen scherm meer te bekijken en je je niet te druk maakt over het wakker liggen, maar ja, dat is makkelijk gezegd...

7. Hello mood swings

Je bent snel geïrriteerd, herkent jezelf bijna niet qua prikkelbaarheid en wordt soms overvallen door een neerslachtigheid die je nooit kende. Het zijn de eerste tekenen van de veranderingen in je lijf. Sommige vrouwen raken er zelfs overspannen van.

Je voelt je nerveus, opgejaagd en uit hun evenwicht. Hierdoor twijfel je aan zichzelf, aan je relatie, je werk en noem maar op. Omdat je nog gewoon ongesteld wordt, denk je misschien dat je gewoon last van PMS hebt, maar hier is wat anders aan de hand.

In het vroege begin van de overgang, daalt de oestrogeenproductie al vanuit de eicellen. Omdat de hersenen die productie weer willen opvoeren, gaat het FSH-spiegel (Follikel Stimulerend Hormoon) omhoog.

Die stijging zorgt voor een hormonale storing in het limbisch systeem van de hersenen dat onze emotionele reacties reguleert. Als je daar gevoelig voor bent, vliegen je emoties alle kanten op.

Het goede nieuws? Het gaat ook weer over, maar het kan wel een paar jaar duren. 

8. Verstooidheid

Je legt je autosleutels in de boekenkast of een telefoon in de koelkast. Waar is die ene sjawl gebleven? Oh, in de sokken lade. Pffff, vermoeiend! Je kan in deze periode gewoon even niet zo scherp zijn.

Wat helpt? Voldoende beweging en genoeg rust. Ben je mooi klaar mee als je ook al moeilijk slaapt, maar je rust ook uit als je niet slaapt en gewoon een momentje voor jezelf pakt.

9. Je borsten worden slapper

Het bindweefsel in je huid verandert naarmate je ouder wordt, dat is bij iedereen zo. Daardoor wordt je huid wat slapper. Maar doordat je oestrogeen ook vermindert, verliezen je borsten iets aan stevigheid.

10. Wat je niet in de gaten hebt: botontkalking

Je oestrogeen, wat zorgt voor sterke botten, neemt af. Daardoor worden je botten zwakker. Soms krijg je pijnlijke gewrichten of snelle blessures.

Zorg ervoor dat je voldoende vitamine D en calcium binnen krijgt en probeer iets minder zout te eten.

11. Hoger risico op hartfalen

Het is niet de menopauze zelf die het hartfalen veroorzaakt, maar post-menoposale vrouwen maken minder oestrogeen aan en dat zorgt voor een verhoging van het risico op hartfalen. 

12. Je spijsvertering verandert

Nog zo’n cadeautje van Moeder Natuur. Je spijsvertering vertraagt. Als je vrolijk door blijft eten en drinken zoals je gewend bent, kom je ineens kleine beetjes aan. Het vet centreert zich voornamelijk op je middel. En bedankt.

Goed op je eten letten en voldoende beweging helpt, maar die kilootjes sluipen er helaas makkelijker aan dan af.

13. Duizelingen

Schommelingen in je progesteron kunnen er voor zorgen dat de vloeistof in je evenwichtsorgaan ietwat stroperig wordt. Daardoor kan je soms overvallen worden door duizeligheid. Het gaat vanzelf weer over, maar prettig is het natuurlijk niet.

In welke mate de symptomen voorkomen in welke fase van de menopauze, zie je hier:

Heb je heel veel last van overgangsverschijnselen? Ga dan naar je huisarts. Misschien kunnen hormoonsupplementen je helpen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Beeld: iStock. Bron: HealthyWay, Gezondheidsnet.