Hoe is het om zonder kinderen door het leven te gaan in een tijd waarin 'een gezin stichten' nog altijd de norm lijkt? Tien beroemde vrouwen vertellen erover: 'Ik bleef er maar op wachten'. 

1. "Kinderen hebben is zoveel werk. Om levens naast het jouwe te hebben waar je ook nog eens verantwoordelijk voor bent - ik kon er niet volledig voor gaan. Daardoor zijn sommige dingen me gemakkelijker af gegaan. Een kind heb je elke dag, minstens achttien jaar... Maar al heeft het niet hebben van kinderen sommige zaken vereenvoudigd, toch was het geen gemakkelijk besluit. Het zit in me om mensen te beschermen. Maar het heeft me nooit getrokken om moeder te zijn." — actrice Cameron Diaz, in een interview met Esquire

2. "Als ik kinderen had gehad, zouden ze me haten. Dan waren ze geëindigd in een programma zoals the Oprah Show om over mij te praten; want iets zou te lijden hebben gehad onder mijn manier van leven, en dat waren waarschijnlijk mijn kinderen geweest." — Oprah Winfrey in de Hollywood Reporter

3. "We zouden vast topouders zijn geweest. Maar het gaat om een mens, en als je denkt dat je een geweldig opvoedtalent hebt en een drive of verlangen om een kind groot te brengen: ga ervoor. Maar de hoeveelheid werk en de verantwoordelijkheid... ik zou bang zijn dat ik zo'n kind zou verpesten." — tv-host Ellen DeGeneres in People

4. "Ik houd niet van de druk die mensen me opleggen - die ze vrouwen opleggen - dat je mislukt bent als vrouw als je je niet hebt voortgeplant. Ik vind het niet eerlijk. Misschien heb je geen kind gebaard, maar je kunt wel degelijk 'moederen': over honden, vrienden, de kinderen van je vrienden. Constant wordt er over mij gezegd dat ik alleen 'oog had voor mijn carrière' en dat ik alleen maar 'gefocust was op mezelf', dat ik geen moeder wilde worden en hoe egoïstisch dat was." — actrice Jennifer Aniston in Allure


5. "Ik probeer niet te luisteren naar 'wat als...' en 'misschien...', of stil te staan bij de druk die een groep je kan opleggen, ik probeer evenmin te pleasen. In plaats daarvan luister ik - ik geloof dat je alle antwoorden uiteindelijk in jezelf vindt. En toen ik het antwoord zocht op de vraag 'waarom ik geen kinderen had', realiseerde ik me dat zóveel van de druk om moeder te worden van buitenaf kwam. Ikzélf was simpelweg nooit klaar voor het moederschap, daarom heb ik de stap niet genomen." — actrice Kim Cattrall in O Magazine, 2003

6. "Hartstikke goed als iemand wel kinderen wil. Maar destijds wilde ik ze niet - en daar ben ik nog altijd blij om. God weet wat ik die arme kinderen had aangedaan. Ik ben echt dol op kinderen, maar er was geen ruimte in mijn leven om ze op te voeden. Ik werd zo opgeslokt door mijn carrière, die had ik anders voor een groot deel op moeten geven. Ik had namelijk nooit mijn kinderen tekort willen doen."  — actrice Lily Tomlin in Metro Weekly, 2006


7. "Het was niet voorbestemd. Ik bleef denken dat het dat wel was, ik wachtte tot het gebeurde, maar het gebeurde nooit. En het maakte me niet uit wat mensen daarvan dachten." — actrice Helen Mirren in Vogue, 2013

8. "Moederschap is nooit mijn ambitie geweest. Daar houd ik me niet mee bezig. Ik had vroeger al nooit verwachtingen zoals: 'als ik negentien ben, doe ik zus en zo tegen die tijd. En als ik 25 ben, ziet mijn leven er zo uit.' Ik neem de dingen gewoon zoals ze komen, ik bekijk het steeds weer per dag. En als het gebeurt, zien we 't dan wel weer." — actrice Renée Zellweger in de London Times, 2008

9. "Het is een keuze: 'Wil je een artiest en een schrijver zijn, of een echtgenote en een geliefde?' Als je kinderen hebt, verandert je focus. En ouderavonden kunnen me gestolen worden." — zangeres Stevie Nicks in InStyle, 2002


10. "Ik was een vreselijke moeder geweest, omdat ik eigenlijk een erg egoïstische vrouw ben. Niet dat dat de meeste mensen er ooit van heeft weerhouden om kinderen te krijgen..." — actrice Katharine Hepburn in Kate Remembered, 2003

Bron: Good Housekeeping

Zoals ze eerder al het nieuws van haar zwangerschap bekend maakt, zo deelt ze ook de geboorte van haar zoontje op haar Instagram.

Eva (39) is sinds september 2016 samen met haar vriend Dexter van der Voorn, die televisieproducent is. Hij werkte onder meer bij haar programma De Verenigde Staten van Eva.

Het is het eerste kindje van het stel.

Van harte gefeliciteerd!

Zo maakte ze het nieuws bekend:

 

Stiekem al die tijd aan duopresentatie gedaan... #zwanger #jinekbaby

Een bericht gedeeld door Eva Jinek (@evajinekofficial) op

En déze prachtige foto plaatste ze 24 augustus nog:

En nu is daar de kleine Pax Valentijn. Pax betekent 'vrede' in het Latijn, wat een mooie naam!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hij is er, het beste dat ons kon overkomen: Pax Valentijn Van der Voorn, 6-9-2018. #jinekbaby

Een bericht gedeeld door Eva Jinek (@evajinekofficial) op

Beeld: Hollandse Hoogte

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Wist je dat je al eerder aan je lichaam kan merken dat de overgang er aan komt? Halverwege de veertig, maakt je lijf zich al op voor de volgende levensfase. In ieder geval bij het overgrote deel van vrouwen (60 %). Die periode kan wel 7 jaar duren. Aan deze 13 dingen herken je de overgang.

Je bent officieel in de menopauze als je een jaar niet meer ongesteld bent geworden. In de tussentijd, ben je perimenoposaal vanaf het moment dat je cyclus uitblijft.

De overgang, of menopauze heeft vele gezichten. Sommige vrouwen fietsen er doorheen alsof er niets aan de hand is, anderen moeten zuchten en zwoegen met alle bijbehorende ongemakken als opvliegers en stemmingswisselingen. 

De samenstelling van de hormonen oestrogeen en progesteron verandert en dat merk je vooral aan:

1. De opvliegers

Een van de meest bekende verschijnselen. Je voelt het bloed naar je hoofd stijgen (helaas, is dat ook vaak te zien) en het zweet breekt je letterlijk uit. Soms wel 15 tot 20 keer per dag.

Minder alcohol kan helpen als je ook ’s nachts last hebt van nachtzweten. Zoals die ‘hot flashes’ komen, zo gaan ze ook weer weg.

2. Je libido verlaagt

Biologisch gesproken is dit wel logisch. Je bent niet, of in ieder geval heel verminderd, vruchtbaar. Seks heeft voortplantingstechnisch gesproken geen nut meer.

Misschien soms toch even zin maken, want de endorfines (gelukshormoon) die vrijkomen als je seks hebt, kun je in deze fase best gebruiken.

3. Je haar wordt dunner

Die prachtige lokken hangen er de laatste tijd maar triest bij. Dof zelfs. Dat komt doordat je minder oestrogeen en progesteron aanmaakt. Niet alle vrouwen hebben er last van, maar sommige helaas wel.

Een behoorlijk hard gelach, want je zit al minder lekker in je vel en dan laat je haar het ook ineens afweten. Pfff. Een gezond eetpatroon en voldoende water drinken kan de effecten verminderen.

4. Of je krijgt haar op plekken waar het nooit zat

Door de afname van het vrouwenlijk hormoon oestrogeen, kan het mannelijk hormoon in de haarzakjes opleven; androgeen.

Die zachte donshaartjes worden ineens stugger en donkerder. En vaak op plekken waar je het écht niet wilt. Wangen, kin, buik en rug. Ontharen is eigenlijk het enige wat je kan doen.

5. Je huid wordt droger

En dat voelt een beetje stug aan. Dat zachte babyhuidje van vroeger is helaas niet meer. Door de afname van oestrogeen neemt de elasticiteit van je huid af. Ook hier kan je je lijf een beetje helpen met gezonde voeding en voldoende vocht (nee, géén wijn helaas).

6. Je komt slecht in slaap

Progesteron, dat je helpt bij in slaap vallen, vermindert. Dat kan ervoor zorgen dat je je ’s avonds rusteloos voelt en met een licht paniekerig gevoel in bed ligt.

Je helpt jezelf door een halfuur voor het slapen gaan geen scherm meer te bekijken en je je niet te druk maakt over het wakker liggen, maar ja, dat is makkelijk gezegd...

7. Hello mood swings

Je bent snel geïrriteerd, herkent jezelf bijna niet qua prikkelbaarheid en wordt soms overvallen door een neerslachtigheid die je nooit kende. Het zijn de eerste tekenen van de veranderingen in je lijf. Sommige vrouwen raken er zelfs overspannen van.

Je voelt je nerveus, opgejaagd en uit hun evenwicht. Hierdoor twijfel je aan zichzelf, aan je relatie, je werk en noem maar op. Omdat je nog gewoon ongesteld wordt, denk je misschien dat je gewoon last van PMS hebt, maar hier is wat anders aan de hand.

In het vroege begin van de overgang, daalt de oestrogeenproductie al vanuit de eicellen. Omdat de hersenen die productie weer willen opvoeren, gaat het FSH-spiegel (Follikel Stimulerend Hormoon) omhoog.

Die stijging zorgt voor een hormonale storing in het limbisch systeem van de hersenen dat onze emotionele reacties reguleert. Als je daar gevoelig voor bent, vliegen je emoties alle kanten op.

Het goede nieuws? Het gaat ook weer over, maar het kan wel een paar jaar duren. 

8. Verstooidheid

Je legt je autosleutels in de boekenkast of een telefoon in de koelkast. Waar is die ene sjawl gebleven? Oh, in de sokken lade. Pffff, vermoeiend! Je kan in deze periode gewoon even niet zo scherp zijn.

Wat helpt? Voldoende beweging en genoeg rust. Ben je mooi klaar mee als je ook al moeilijk slaapt, maar je rust ook uit als je niet slaapt en gewoon een momentje voor jezelf pakt.

9. Je borsten worden slapper

Het bindweefsel in je huid verandert naarmate je ouder wordt, dat is bij iedereen zo. Daardoor wordt je huid wat slapper. Maar doordat je oestrogeen ook vermindert, verliezen je borsten iets aan stevigheid.

10. Wat je niet in de gaten hebt: botontkalking

Je oestrogeen, wat zorgt voor sterke botten, neemt af. Daardoor worden je botten zwakker. Soms krijg je pijnlijke gewrichten of snelle blessures.

Zorg ervoor dat je voldoende vitamine D en calcium binnen krijgt en probeer iets minder zout te eten.

11. Hoger risico op hartfalen

Het is niet de menopauze zelf die het hartfalen veroorzaakt, maar post-menoposale vrouwen maken minder oestrogeen aan en dat zorgt voor een verhoging van het risico op hartfalen. 

12. Je spijsvertering verandert

Nog zo’n cadeautje van Moeder Natuur. Je spijsvertering vertraagt. Als je vrolijk door blijft eten en drinken zoals je gewend bent, kom je ineens kleine beetjes aan. Het vet centreert zich voornamelijk op je middel. En bedankt.

Goed op je eten letten en voldoende beweging helpt, maar die kilootjes sluipen er helaas makkelijker aan dan af.

13. Duizelingen

Schommelingen in je progesteron kunnen er voor zorgen dat de vloeistof in je evenwichtsorgaan ietwat stroperig wordt. Daardoor kan je soms overvallen worden door duizeligheid. Het gaat vanzelf weer over, maar prettig is het natuurlijk niet.

In welke mate de symptomen voorkomen in welke fase van de menopauze, zie je hier:

Heb je heel veel last van overgangsverschijnselen? Ga dan naar je huisarts. Misschien kunnen hormoonsupplementen je helpen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Beeld: iStock. Bron: HealthyWay, Gezondheidsnet.