We wensen Monique heel veel sterkte…

Jan des Bouvrie is op 78-jarige leeftijd overleden, zo meldt de NOS. De interieurontwerper overleed in het bijzijn van zijn familie in zijn woonplaats Naarden. Des Bouvrie was al een tijd ziek, hij leed aan prostaatkanker.

Article continues after the ad

De interieurontwerper werd in 1942 geboren in Naarden en volgde een opleiding aan de Rietveld Academie. Daarna begon hij een carrière als meubelmaker. Hij startte in de jaren negentig met zijn interieurdesigncentrum Het Arsenaal en werd bekend als degene die de Nederlandse interieurs uit de fase van zware en logge eikenhouten meubels kreeg en inspireerde tot een lichtere stijl met veel wit en neutrals. In een tijd van groeiende welvaart had hij veel invloed op de smaak van gewone Nederlanders, die daardoor meer aan hun interieur gingen uitgeven en ook vaker van inrichting wisselden.

Vooral zijn kubusbank (1969) - in neutrals én kleur - werd mateloos populair en is vele malen gekopieerd. Hij zag zichzelf als totaalontwerper omdat hij naast meubels ook vazen, vloerkleden en ander home decor ontwierp. Hij kreeg wel eens kritiek op zijn commerciële instelling, maar daar zat des Bouvrie niet mee. "Ik ben naast ontwerper ook ondernemer," zei hij in het AD. "En ik vond gewoon dat ik het moest doen. Zeker omdat ik met betreffende ontwerpen kwaliteit kon leveren. Ik wil altijd alles mooi maken, maar het moet tegelijkertijd functioneel en betaalbaar zijn. Daar is niks mis mee.”

Voordat de gewone Nederlander viel voor zijn ontwerpen, gingen de BN’ers om: hij richtte talloze huizen in het Gooi in. Des Bouvrie was apetrots op die erkenning, zo zei hij in 2016 in het Algemeen Dagblad. "Mies Bouwman, Joop van den Ende en Monique van de Ven hebben allemaal een kubusbank aangeschaft. Monique verhuisde de bank zelfs per zeecontainer mee naar Amerika, toen ze met Jan de Bont naar Hollywood vertrok. En er staat nog steeds een exemplaar in haar woonkamer. Ik vind dat mooi. Net zoals de wetenschap dat bij onze huidige koning een van mijn keukens is geplaatst.’’

Des Bouvrie figureerde ook vele malen in het society tv-programma Glamourland van Gert-Jan Dröge. De presentator schuimde talloze feestjes met BN’ers af en kwam Des Bouvrie daar doorgaans tegen, tot in St Tropez toe. Het maakte de zin ‘Hallo, daar zíjn we weer!’ alom bekend. 

Naast zijn vrouw Monique laat Jan twee kinderen uit zijn eerste huwelijk en twee kinderen uit zijn tweede huwelijk achter.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in