Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Rita Moreno: 'Doorzetten, dansen en soms drammen'

Style has no Age

Rita Moreno: 'Doorzetten, dansen en soms drammen'

La Pionera speelt wéér in The West Side Story. Hoe is het met haar?

Puertoricaanse Rita  Moreno (88) werd vooral bekend door haar rol als Anita in de West Side Story, maar speelde daarnaast in 160 andere films en series en stond jaren op Broadway.

Ze is een van de weinige performers met EGOT-status: ze won een Emmy, een Grammy, een Oscar en een Tony ("Ik noem het mijn hardware plankje"), werkt nog altijd en is al activistisch ingesteld sinds haar eerste demonstratie, tegen de atoombom: "Als het op overtuiging of principes aankomt, kun je je geen luiheid veroorloven."

In haar gemeenschap staat Rita bekend als La Pionera (de Pionier) omdat ze een van de eerste Latina's was die doorbrak in Hollywood. Zelf zegt ze dat ze haar carrière te danken heeft aan haar rug rechthouden.

"Voor West Side Story kreeg ik alleen stereotiepe rollen aangeboden, de Conchita's en Lolita's in westerns. Ik was altijd blootsvoets. Het was vernederend en gênant. Ik nam ze aan omdat er geen ander werk was. Na West Side Story meer van hetzelfde, veel verhalen over bendes. Ik heb zeven jaar geen film gemaakt na de West Side Story. Je moet de moed hebben je te verzetten tegen de clichés, als je het je kunt veroorloven."

Toch nam ze de rol van Valentina aan, in de remake van The West Side Story van Steven Spielberg, die aan het einde van het jaar in première zal gaan, covid-19 willende. "Niet om de cirkel rond te maken, want ik ben nog lang niet klaar," zegt Moreno. "Maar wel omdat die film heel bepalend voor me is geweest en ik er deel van uit wilde blijven maken."

Mentale gezondheid

Therapie hielp overeind te blijven toen haar carrière na The West Side Story van 1961 niet van de grond kwam. "Ik werd niet behandeld als een serieuze jonge actrice en daar had ik het moeilijk mee," zegt ze.

"In psychotherapie gaan is een van de slimste dingen die ik ooit heb gedaan. Ik heb er geleerd de waarde in mezelf te vinden. En in groepstherapie heb ik geleerd dat je niet doodgaat als iemand je niet leuk vindt. En dat je naast doorzettingsvermogen tonen soms ook best een beetje mag drammen."

Fysieke gezondheid