La Pionera speelt wéér in The West Side Story. Hoe is het met haar?

Puertoricaanse Rita  Moreno (88) werd vooral bekend door haar rol als Anita in de West Side Story, maar speelde daarnaast in 160 andere films en series en stond jaren op Broadway.

Ze is een van de weinige performers met EGOT-status: ze won een Emmy, een Grammy, een Oscar en een Tony ("Ik noem het mijn hardware plankje"), werkt nog altijd en is al activistisch ingesteld sinds haar eerste demonstratie, tegen de atoombom: "Als het op overtuiging of principes aankomt, kun je je geen luiheid veroorloven."

Article continues after the ad

In haar gemeenschap staat Rita bekend als La Pionera (de Pionier) omdat ze een van de eerste Latina's was die doorbrak in Hollywood. Zelf zegt ze dat ze haar carrière te danken heeft aan haar rug rechthouden.

"Voor West Side Story kreeg ik alleen stereotiepe rollen aangeboden, de Conchita's en Lolita's in westerns. Ik was altijd blootsvoets. Het was vernederend en gênant. Ik nam ze aan omdat er geen ander werk was. Na West Side Story meer van hetzelfde, veel verhalen over bendes. Ik heb zeven jaar geen film gemaakt na de West Side Story. Je moet de moed hebben je te verzetten tegen de clichés, als je het je kunt veroorloven."

Toch nam ze de rol van Valentina aan, in de remake van The West Side Story van Steven Spielberg, die aan het einde van het jaar in première zal gaan, covid-19 willende. "Niet om de cirkel rond te maken, want ik ben nog lang niet klaar," zegt Moreno. "Maar wel omdat die film heel bepalend voor me is geweest en ik er deel van uit wilde blijven maken."

Mentale gezondheid

Therapie hielp overeind te blijven toen haar carrière na The West Side Story van 1961 niet van de grond kwam. "Ik werd niet behandeld als een serieuze jonge actrice en daar had ik het moeilijk mee," zegt ze.

"In psychotherapie gaan is een van de slimste dingen die ik ooit heb gedaan. Ik heb er geleerd de waarde in mezelf te vinden. En in groepstherapie heb ik geleerd dat je niet doodgaat als iemand je niet leuk vindt. En dat je naast doorzettingsvermogen tonen soms ook best een beetje mag drammen."

Fysieke gezondheid

Rita geeft haar boodschappen even een sopje voor ze ze in de kast zet en is zo te zien niet bang voor suiker. 

Rolmodellen

"Zoals Beyoncé danst, zingt en beweegt en ergens voor staat, dat is bewonderenswaardig," zegt Rita. "Ze is zó sterk."

"En ik vind Jennifer Lopez een fenomeen. Wat mij betreft is dat een heel slimme zakenvrouw."

Over haar looks

"Ik ben geboren in Puerto Rico en ik was het gewend om in de zon te zitten tot ik op een plakje gebakken bacon leek. Het is een wonder dat ik er nu niet uitzie als een oude portemonnee, ik heb veel geluk gehad.

Ik weet dat ik er goed uitzie, make-up of geen make-up. Ik weet ook dat ik het een en ander te compenseren hebt, omdat ik zo klein ben. Dus: felle kleuren en grote sieraden."

Levensinstelling

"Mensen zeggen dat  je milder wordt naarmate je ouder wordt. Ik heb geen idee waar die mensen het over hebben."

Investeren in jezelf

"Ik schrijf met mijn linkerhand hoewel ik rechts ben en op veilige plekken loop ik achteruit – alles om je hersens maar uit te dagen.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Rita Moreno (@theritamoreno) op

Als je je brein bezig houdt, wordt het alleen maar groter, rijker en geweldiger. Het enige wat ik nog nooit heb gedaan is jongleren, dus dat ben ik aan het leren."

Bodywork

"Een van de voordelen van het musicalvak is dat het heel fysiek is. Sommige acteurs kunnen heel stijf overkomen omdat ze hun lichaam niet kennen, zoals een musicalperformer dat kent. Ik heb mijn hele leven gedanst, gezongen, gestretcht en bewogen en pluk daar de vruchten van.

Leer je lichaam kennen, daag het uit, ga erop uit. Beweging is alles. Ik ga ervan uit dat als ik mijn esprit in vorm hou, mijn botten vanzelf zullen volgen."

Voeding

"Van de huidige voedingshypes begrijp ik niets. Ik ben opgegroeid op dierlijk vet, zelf maak ik veel soepen en stoofpotten, altijd met vers brood erbij.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Rita Moreno (@theritamoreno) op

Ik heb uithoudingsvermogen en ik heb energie, dat telt. Een hond hebben helpt óók."  

Sisterhood

"Wat ik altijd heb geprobeerd de grenzen verleggen van waar een vrouw toe in staat is. We blijken heel veel te kunnen. We blijken over heel veel een goed verhaal te hebben. Mijn eerste impressie van Amerika was aankomen met de boot in New York en dat enorme beeld van Lady Liberty zien staan. Ik herinner me dat ik dacht: 'Hemel, in dit land is een vrouw de baas.'"

Dat bleek nog vies tegen te vallen, maar "financiële zelfstandigheid is de sleutel naar persoonlijke vrijheid," volgens Rita.  En dáár heeft ze altijd wel voor gezorgd.

Foto's (c) Brunopress, ANP 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in