Van minimalistisch tot paradijsvogel, zo leuk!

Actrice, schrijver en model Isabella Rossellini was in de jaren tachtig niet alleen een veelgevraagd model, maar ook een echt stijlicoon, dat uit te tekenen was in sobere linnen pakken in de stijl van Jil Sander.

Androgyn, rechte silhouetten, geen kleur, geen frutsels, Mao-kraagje – dat was haar look.

Article continues after the ad

"Ik vind het zo fijn om zakken te hebben en pakken passen bij elke gelegenheid," zegt Rossellini. "Je hoeft je niet steeds om te kleden, dat hebben mannen goed bekeken."

Nu wil het feit dat Isabella in werkelijkheid een vrij guitig type is, met flamboyante trekjes. Dus toen haar modellenwerk opdroogde en ze niet meer om de haverklap cool diende op te draven voor labels waarvan ze het gezicht was, schudde ze dat uiterst sobere uniform zonder al te veel hartzeer af en omarmde een nieuwe stijl, die eigenlijk veel beter bij haar persoonlijkheid past.

"Stijl is zoveel meer dan wat je draagt," zegt Isabella. "Het is ook hoe je jezelf weet te presenteren, of je goed in je vel zit, hoe je je uitdrukt. Ik ben opgegroeid bij ouders (actrice Ingrid Bergman en regisseur Roberto Rossellini) voor wie cultuur heel belangrijk was. Stijlideeën putte ik heel jong al uit musea, uit boeken en andere dingen

Maar hoe komt een mens van superchique mannenpakken naar kleurrijke kaftans? "Ik ben close met Domenico Dolce van Dolce & Gabbana en ik ben dol op hun kleren," zegt Isabella, die in 2018 voor hen op de catwalk liep met dochter Elettra en kleinzoon Ronin, schoonzoon Caleb (links) en zoon Roberto (rechts). De laatste keer dat ik hem zag, zei ik: 'Als ik naar jullie winkels ga, hangt er alleen maar maat 36 en maat 38 in de rekken, die maat heb ik niet meer.' Ik zie eruit als de meeste vrouwen van in de zestig. Dus waar moeten wij leuke kleren kopen? Eileen Fisher bedient ons, maar soms wil je wel eens iets met wat meer fantasie. Domenico beloofde toen dat hij wat kleren voor me zou maken en stuurde vier onvoorstelbaar mooie jurken op, waar ik zielsgelukkig mee was. Het kán dus wel."

De pakken zijn gebleven...

...ze is en blijft een fan…

…maar ook een strak pak gaat in haar geval prima samen met een vrolijke blikvanger…

...met een beetje kleur.

En ze draagt als ze er zin in heeft ook outfits die zó in de Golden Girls collectie zouden passen, als die bestond…

…zoals deze schitterende Dolce & Gabbana-look.

Isabella onderstreept in interviews veelvuldig hoe belangrijk het is niet verloren te gaan in neutrals als je wat ouder bent:

"Hoe onzichtbaarder je je maakt, hoe onzichtbaarder je wordt. Draag paars, draag rood, draag oranje…

… en draag lange dingen die wapperen en bewegen. Zo kunnen ze je niet over het hoofd zien."

Dus kiest ze voor intense kleuren, al dan niet met oosters motieven. Links Isabella's zus Isotta Ingrid Rossellini, in het midden haar halfzus Pia Lindstrom (het oudste kind van Ingrid Bergman) en rechts Isabella.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in