Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

5 stijllessen van Anna Wintour

De grande dame van de mode laat zich niet beperken. Anna Wintour (1949) is niet alleen sinds 1988 hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue, ze is ook beschermvrouw van jonge ontwerpers en fotografen en de grootste fashion influencial ter wereld. Wat het best grappig maakt dat ze er zelf altijd ong...

5 stijllessen van Anna Wintour

De grande dame van de mode laat zich niet beperken.

Anna Wintour (1949) is niet alleen sinds 1988 hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue, ze is ook beschermvrouw van jonge ontwerpers en fotografen en de grootste fashion influencial ter wereld. Wat het best grappig maakt dat ze er zelf altijd ongeveer hetzelfde uitziet. Wat zijn Anna's stijlgeheimen?

Zorg voor herkenning

Zeg je Anna Wintour, dan zie je meteen de volmaakte bob en de zwarte zonnebril (meestal een Chanel) voor je. Ze heeft daarmee – net als de Queen en prinses Beatrix – zich een zeer herkenbare look aangemeten die verdere introducties overbodig maakt.

De bril druist in tegen alle etiquetteregels, maar in Wintours geval zorgt het ook voor een vleugje mysterie: zonder herken je haar haast niet.

Heb lak aan kleurenleer

Een van de leukste stijllessen van Anna is dat ze niets heeft met welke kleuren haar flatteren, ze draagt gewoon alles.

Groen staat haar misschien wel het mooist, maar ze is heel democratisch wat betreft andere kleuren:

"Als je zoekt naar de juiste nuance, kun je vrijwel alles dragen," en volgens Wintour kun je een kleur die het misschien net niet helemaal is altijd nog rechttrekken met de juiste lipstick.

Koester je silhouet

Anna is lang en slank en draagt altijd looks die dat benadrukken: rokken tot over de knie...

...en bijna nooit een kort jasje, maar altijd een mantel en een hakje. Wel een waar ze op lopen kan: "Als werkende vrouw moet je goed uit de voeten kunnen."

Draag wat je leuk vindt

Anna is uit te tekenen in een jurk of rok met blouse. Broeken zijn niet haar ding, ze draagt bij voorkeur een jurk, in de zomer met sandalen eronder (waarover zo meer) en in de winter met een paar mooie laarzen. De jurken hebben vrijwel altijd een printje en hetzelfde model: vrij nauwsluitend lijfje, rok met een ruimte, maar nooit slobberig. "Je moet ook confectie op maat laten maken," zegt ze. "Even laten tailleren, dat maakt het verschil."

Schoenen mogen lekker zitten

Anna loopt veel, niet alleen over de redactie, maar ook door New York en Parijs. Voor een gala wil ze zich nog wel eens aan een frêle schoen wagen, maar normaal gesproken houdt ze van stevige laarzen en nude slingbacks. Manolo Blahnik ontwierp in 1994 dit model voor haar dat ze vrijwel elke dag draagt.

Elk seizoen laat ze een paar nieuwe op maat maken, met slechts kleine variaties op het oorspronkelijke design. Dat is voor de meeste mensen niet weggelegd, maar tref je een paar fijne schoenen waar je heerlijk op loopt, koop dan onmiddellijk een tweede paar: je zult er geen spijt van krijgen.  

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in