De ultieme James Bond is niet meer.

Sir Sean Connery, de eerste acteur die 007 speelde, is vandaag gestorven op 90-jarige leeftijd, zo heeft zijn familie bekend gemaakt.

Article continues after the ad

Sean speelde zeven keer James Bond en hield er de status van sekssymbool (zijn behaarde borstkas mocht er zijn) én een rijke filmcarrière aan over.

Connery groeide op in een volkswijk van Edinburgh en werkte onder andere als melkboer en doodsgraver voor hij via bodybuildingwedstrijden als 'Big Tam' in beeld kwam bij castingbureaus, wat leidde tot zijn doorbraak als James Bond.

In Seans latere werk schemerde altijd een groot deel van Connery zelf door, hij maakte zijn Schotse accent, zijn understated ironie en no nonsens instelling graag deel uit van zijn performances, zoals te zien is in The Name of the Rose...

... Indiana Jones and the Last Crusade (waarin hij een hele sterrencast van het scherm speelde) en The Hunt For Red October.  

Connery ging in 2006 met pensioen, hij had toen al drie jaar niet meer voor de camera gestaan. Hij golfde graag en woonde lange tijd in Marbella.

Sean was getrouwd met Diane Cilento met wie hij zoon Jason kreeg...

...en was tot zijn dood getrouwd met Franse schilder Micheline Roquebrune. Hij woonde lange tijd in Marbella en was een van de buren van koning Willem-Alexander in het Griekse Krandini, waar ze een helikopterplatform deelden. Voor zover bekend is hij gestorven in zijn geliefde Schotland, waar hij al een paar jaar woonde, met een broze gezondheid.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in