Haar film is de eerste festivalfilm van een zwarte, vrouwelijke regisseur.

Actrice en regisseur Regina King (49) heeft een paar prachtige jaren achter de rug. In 2019 won ze een Oscar voor haar rol in If Beale Street Could Talk en kreeg ze maar liefst twee Golden Globe-nominaties (waarvan ze er ook een won). En ze kreeg een hoofdrol in een woest populaire televisieserie, Watchmen.

Article continues after the ad

Maar achter de schermen was ze druk met een andere grote klus: na een heleboel afleveringen van tv-series te hebben geregisseerd, werkte ze eindelijk aan haar grote filmdebuut als regisseur. En dat is er eentje om in te lijsten, vinden ze bij het filmfestival van Venetië.

Geschiedenis schrijven

Daar werd haar nieuwe film, One Night in Miami groots onthaald. Waarmee het de eerste film werd die in de 88-jarige geschiedenis van het Italiaanse festival in première ging van een zwarte, vrouwelijke regisseur.

Een prachtig stukje geschiedenis, maar vooral ook een belangrijk wapenfeit voor de film zelf, stelt King. "Ik ben ontzettend dankbaar dat onze film deel uitmaakt van het festival, maar het is voor mij vooral belangrijk dat de film het goed gaat doen. Als de film hier goed ontvangen wordt, ziet de wereld de komende maanden veel meer van ons."

Onder druk

Ze voelt de druk wel, zei ze tijdens een persconferentie op het festival ook. "Hoe er op deze film wordt gereageerd, kan mogelijk deuren openen of juist sluiten voor andere zwarte vrouwen die regisseren. Helaas is dat hoe de wereld werkt: één vrouw krijgt een kans. Als zij niet slaagt, duurt het daarna jaren voor iemand anders weer een kans mag wagen."

Heel veel reden om One Night in Miami dus een steuntje in de rug te geven als de film straks ook in de Nederlandse bioscopen gaat draaien. Wanneer dat is is, mede door de pandemie, momenteel nog niet bekend. Amazon heeft de rechten aangekocht om de film uiteindelijk te gaan streamen. De film gaat over een avond in 1964 waarop vier iconen samen om tafel gingen: Muhammad Ali, Malcolm X, Sam Cooke en footballspeler Jim Brown.

Dat de film nu in Venetië draait, maakt het direct tot een kanshebber voor de Oscars van volgend jaar.

Beeld: Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in