Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wordt Jill Biden de nieuwe First Lady van de VS?

Ze was al acht jaar Second Lady, ervaring genoeg.  Nu de kansen voor Joe Biden om de Democratische presidentskandidaat te worden met de dag toenemen, is het tijd om kennis te maken met de vrouw die wel eens de nieuwe First Lady zou kunnen worden, mits Joe de verkiezingen in november wint, uiteraa...

Wordt Jill Biden de nieuwe First Lady van de VS?

Ze was al acht jaar Second Lady, ervaring genoeg. 

Nu de kansen voor Joe Biden om de Democratische presidentskandidaat te worden met de dag toenemen, is het tijd om kennis te maken met de vrouw die wel eens de nieuwe First Lady zou kunnen worden, mits Joe de verkiezingen in november wint, uiteraard: Jill Biden.

Jill (1951) is de tweede vrouw van Joe, zijn eerste vrouw Neilia en hun dochtertje Naomi overleden in 1973 na een auto-ongeluk. Het is een slimme dame die haar bul haalde en sindsdien voor de klas staat.

Dat deed ze ook van 2009 tot 2017, toen ze Second Lady van de Verenigde Staten was, in de jaren dat Joe diende als de vice-president van Barack Obama. Jill is momenteel professor Engels aan Northern Virginia Community College (dit semester werkt ze voor het eerst in jaren even niet om campagne voor Joe te kunnen voeren) en doet daarnaast veel liefdadigheidswerk.

Joe leerde ze in 1975 kennen tijdens een blind date, zijn broer Frank koppelde hen. Hij was negen jaar ouder dan zij en Jill lag nog in een vechtscheiding. Ze viel op het feit dat hij een stuk volwassener was dan haar leeftijdsgenoten. Hij was bovendien een heer, die haar keurig behandelde. Of zoals ze na hun eerste date tegen haar moeder zei: 'Mom, I finally met a gentleman'.

Ze trouwden in 1977, ze stopte toen twee jaar met werken om voor zijn zoontjes Beau en Hunter uit zijn eerste huwelijk te zorgen.

Samen kregen ze in 1981 nog een dochter, Ashley. Beau stierf in 2015 aan hersenkanker.

Jill speelt een grote rol in de huidige campagne van Biden en niet alleen omdat ze als een soort Washington Ninja haar man beschermt tegen schreeuwende vegans. Ze kwam op chique wijze voor hem op toen Joe – die soms iets te tactiel is - werd beschuldigd van handtastelijkheden. "Ik denk dat mensen zich niet realiseren hoeveel mensen op Joe afkomen," zegt ze. "Mannen en vrouwen, op zoek naar wat empathie of troost. Maar vooruitkijkend denk ik dat hij zijn beoordelingsvermogen moet aanscherpen als mensen hem benaderen en even moet nadenken over zijn reactie. En dat hij hen niet moet benaderen."

Haar boodschap in de campagne? "Andere kandidaten zijn misschien beter in, weet ik veel, gezondheidszorg, dan Joe, maar je moet kijken naar wie deze verkiezing kan winnen. Misschien dat je even moet slikken omdat je persoonlijk die-en-die beter vindt, maar uiteindelijk komt het er toch op neer dat we Trump moeten verslaan."

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, JoeBiden.com

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in